Frăția dronelor în Marea Neagră: Două UAV-uri Global Hawk sub comanda SUA și NATO au zburat simultan, inclusiv în sudul Crimeei

Ionel Copcea |
Data publicării:
 RQ-4B Global Hawk, sursă foto: NATO
RQ-4B Global Hawk, sursă foto: NATO

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi Twitter și Telegram, pe 13.07.2022, două drone de cercetare strategice de tip RQ-4B și RQ-4D au îndeplinit misiuni specifice deasupra apelor neutre ale Mării Negre, folosind aproximativ același traiect de zbor.

Astfel, drona Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aparatul de zbor fără pilot, cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE11, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Drona, care a evoluat la o altitudine de 16.155 de metri, a efectuat mai multe treceri, în partea de sud a FIR Sevastopol.

Cea de-a doua dronă, de tip Northrop Grumman RQ-4D din cadrul NATO, a decolat tot de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aceasta a zburat până în zona Mării Negre pe un traseu similar ca și drona americană. La ieșirea deasupra Mării Negre, transponderul dronei cu numărul de înregistrare MM-AV-SA0016 și indicativul radio UAVGH000 a fost oprit, iar traiectul de zbor al acesteia nu a mai putut fi monitorizat.   

Trebuie remarcat faptul că este pentru prima dată după o perioadă lungă de timp, când două drone ale SUA și NATO zboară aproape simultan deasupra Mării Negre și pe traiecte de zbor aproape identice.

2. -imagine fara descriere- (dghhhh_92409000.jpg)

Timp de câteva săptămâni după începerea conflictului din Ucraina, deasupra apelor neutre ale Mării Negre nu a mai zburat niciun mijloc de cercetare aeriană din SUA sau alte state membre NATO. Zboruri de acest tip au fost efectuate numai în spațiile aeriene ale României și Poloniei.

Ulterior, în Marea Neagră au început să iasă dronele de cercetare strategică, cu mențiunea că zborurile acestora au loc la distanțe destul de mari de frontierele rusești.

De câteva săptămâni, și Forțele Aeriene ale Marii Britanii au reluat misiunile de cercetare deasupra Mării Negre, cam în aceeași zonă în care operează dronele americane și din cadrul NATO. Zborurile sunt efectuate cu un avion de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Airseeker R.1. Ultima misiune a acestuia a fost executată cu aproximativ 21 de ore în urmă.

3. -imagine fara descriere- (dghhh_00751400.jpg)

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel