„Zilele trecute, au fost lovite cu succes posturile de comandă ale Brigăzilor 35 și 27 de Infanterie Motorizată, precum și unul dintre posturile de comandă ale Armatei a 2-a de arme combinate din Forțele Armate ale Federației Ruse.
Acțiunile de luptă au fost efectuate de unități ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Rachete și Artilerie ucrainene în cooperare cu alte componente ale Forțelor de Apărare. Atacul a fost efectuat cu rachete Storm Shadow și rachete GMLRS”, se precizează în comunicatul de presă.
Cele două brigăzi și Armata a 2-a fac parte din forța rusă de invazie care atacă pe direcția Pokrovsk, conform raportului din 5 octombrie al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) privind evoluția războiului ruso-ucrainean.
Rachetele de croazieră aer-sol Storm Shadow au o rază maximă de acțiune de 550 km în funcție de variantă, în timp ce GMLRS, care sunt lansate de la sol cu sistemele HIMARS, au o rază maximă de 92 de km.
Anterior, forțele ucrainene au distrus cu rachete balistice ATACMS un radar rusesc Nebo-M pentru a limita capacitatea Rusiei de a detecta, urmări și intercepta ținte aeriene, conform unui comunicat, din 3 octombrie, al SMG ucrainean.
„Distrugerea radarului Nebo-M va crea un „coridor aerian” favorabil pentru utilizarea eficientă a rachetelor de croazieră Storm Shadow și SCALP-EG”, a precizat SMG ucrainean.
Este al doilea radar Nebo-M distrus de forțele ucrainene după ce, pe 24 august 2023, un altul a fost aruncat în aer de un grup de comando al Direcției Principale de Informații Militare ucrainene într-un raid în Crimeea în zona capului Tarhankut.
Sistemul Nebo-M de supraveghere al țintelor aeriene este format din dintr-un modul de post de comandă și unul până la trei radare diferite care acoperă benzile de radiofrecvență VHF, UHF, L și X. Componenta principală a sistemului Nebo-M este compusă din radarele în benzile VHF și UHF fiind numită Nebo-UM, cu raza maximă de descoperire de 600 km.
SMG ucrainean nu a precizat locația în care se afla radarul lovit din sistemul Nebo-M. Cele mai apropiate de zona de luptă din Donbass aparțin regimentelor de radiolocație rusești care au garnizoane de dislocare la pace în Voronej și Rostov-pe-Don și care sunt de tipul Nebo-UM.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News