Într-o audiere cu mize uriașe pentru bugetul anului fiscal 2026, secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Troy E. Meink, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul David W. Allvin, și șeful Operațiunilor Spațiale, generalul B. Chance Saltzman, au pus Congresul în fața unei alegeri directe, se arată într-un raport al United States Air Force.
Lovitura de succes din 21 iunie, denumită „Operation Midnight Hammer”, nu a fost prezentată doar ca o victorie, ci ca un exemplu viu a ceea ce este posibil cu o finanțare stabilă și ca un preview a capacităților care sunt considerate urgente.
„După cum a văzut întreaga lume pe 21 iunie, niciun alt structură militară nu poate livra ceea ce livrează Forțele Aeriene: efecte oriunde pe glob, la orice scară, într-un timp minim”, a declarat generalul Allvin, subliniind că, deși misiunea din Iran a fost un succes, adversarii de astăzi, în special China, sunt mult mai avansați din punct de vedere tehnilogic.
China, descrisă fără echivoc drept „amenințarea etalon”
Noua strategia din spatele cererii bugetare a U.S. Air Force este focusată aproape obsesiv pe China, descrisă fără echivoc drept „amenințarea etalon” (pacing threat). Fiecare program major, de la modernizarea triadei nucleare cu noul sistem de rachete balistice intercontinentale LG-35A Sentinel și bombardierul stealth B-21 Raider, până la dezvoltarea avionului de vânătoare de generația a 6-a F-47, este justificat prin prisma competiției strategice din regiunea Indo-Pacifică.
„Vom descuraja China prin investiții în oamenii noștri, în gradul nostru de pregătire și în postura noastră în regiunea Indo-Pacifică”, a afirmat secretarul Meink.
Dar în timp ce Pentagonul își îndreaptă privirea spre Beijing, se confruntă cu o problemă la fel de importantă acasă, în Washington. Generalul Allvin a criticat direct impactul negativ al constrângerilor bugetare și al rezoluțiilor continue (continuing resolution), un instrument legislativ folosit frecvent din cauza blocajelor politice, care afectează negativ finanțarea, recrutarea și planificarea pe termen lung.
Aviaţia militară americană trebuie să fie mai capabilă, nu mai mare
Într-o mișcare ce reprezintă o provocare directă pentru membrii Congresului, generalul Allvin a cerut autoritate pentru pentru a întări „dinții” forței de luptă. „Nu avem nevoie doar de mai multă forță aeriană, avem nevoie de una mai capabilă”, a insistat el, reiterând un apel la „mai multă eficiență, mai puțină birocrație” și subliniind că departamentul are un excedent de 23% în infrastructură și facilități.
Aceasta este o problemă sensibilă din punct de vedere politic, deoarece închiderea bazelor sau renunțarea la active nefolosite se lovește adesea de opoziția politicienilor americani care doresc să protejeze locurile de muncă din districtele lor.
În paralel, generalul Saltzman a tras un semnal de alarmă cu privire la noul teatru de război: spațiul. „Este obligatoriu să răspundem creșterii dramatice a amenințărilor și importanței spațiului cu resurse pentru a înarma Forța Spațială în mod eficient”, a spus Saltzman.
Generalul a argumentat că noile misiuni, precum ambițiosul program de apărare antirachetă „Golden Dome” susținut de președinte, nu sunt simple modernizări, ci reprezintă cerințe complet noi care necesită resurse noi, altfel națiunea se va confrunta cu „vulnerabilități neadresate”.
Liderii militari americani au pus cărțile pe masă. Au prezentat o viziune clară pentru o forță militară capabilă să confrunte China, au folosit o victorie militară recentă ca instrument de presiune politică și au arătat cu degetul spre disfuncționalitățile politice de la Washington ca fiind un risc pentru securitatea națională.
Mingea este acum în terenul Congresului. Întrebarea care rămâne pe coridoarele puterii de la Washington este dacă blocajul politic intern va ajunge să submineze postura strategică a Americii în Pacific.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News