F-15 şi F-16 în loc de MiG-29 și SU-27 - când va primi Ucraina noi avioane?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Echipamentele şi tehnica militară învechite, care au fost proiectate și fabricate în URSS, continuă să fie o problemă pentru Forțele Armate din Ucraina, în special pentru Forţele Aeriene. Mass-media ucraineană precizează că înzestrarea Forţelor Aeriene Ucrainene, cu noi avioane de luptă, achiziţionate din Europa sau Statele Unite, este necesară, dar va costat Ucraina sute de miliarde de grivne.

Jurnalistul ucrainean Petro Trots, a precizat într-un reportaj realizat pentru Channel 5 că Ucraina trebuie să se pregătească, în viitorul apropiat, să facă un salt înainte la capitolul înzestrare militară pentru forţele sale aeriene.

Până în acest moment, flota de avioane a Forțelor Aeriene Ucrainene nu a fost completată cu noi modele de aeronave, iar piloţii ucraineni pilotează avioane proiectate şi dezvoltate în perioada Uniunii Sovietice.

În mai anul trecut, DefenseRomania a precizat, citând surse ucrainene, că Ucraina intenționează să cumpere avioane de luptă multi-rol produse în Occident, ca parte a programului de modernizare a Forțelor Aeriene Ucrainene. Astfel, se doreşte că viitoarele achiziţii să înlocuiască actuala flotă de avioane de luptă, moştenite din perioada sovietică.

Planurile pe termen lung indică faptul că Ucraina va achiziționa aproximativ 108 de aeronave de luptă multi-rol. Reformarea şi modernizarea Forţelor Aeriene Ucrainene este planificată să fie efectuată în etape. Nouă sau noile aeronave trebuie să înlocuiască mai multe modele sovietice. Este vorba despre aeronave MiG-29, Su-27, Su-25, su-24M și Su-24MR. 

La momentul respectiv precizăm că Ucraina va alege în mod evident între modele de a patra generați şi cel mai probabil: Lockheed Martin F-16 Block 70/72, Saab JAS-39E / F Gripen, Boeing F / A-18E / F Super Hornet Block III sau Eurofighter Typhoon.

,,Tehnica militară învechită este o problemă nu numai pentru Forțele Aeriene, ci și pentru Forțele Armate. Desigur, aeronavele existente în dotarea Forţelor Aeriene Ucrainene nu au aceeași vârstă cu vechiul MiG-17. Cu toate acestea, aproape toată tehnica militară, în special avioanele, provin din URSS, iar această uniune statală nu mai există de 30 de ani'', remarcă jurnalistul ucrainean Petro Trots

„Peste 5-10 ani, nu vor mai putea zbura deloc”, spune Alexander Turchinov.

 

Înlocuirea tehnicii militare sovietice, obiectivul principal al Forțelor Aeriene din Ucraina

 

Înlocuirea tehnicii militare din epoca sovietică cu cele mai moderne este obiectivul principal al dezvoltării Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate din Ucraina. Un document care prezintă în detaliu acest obiectiv, care trebuie implementat pe o perioadă de 15 ani, a fost publicat în mai 2020. 

Citeşte şi: Ucraina vrea să cumpere avioane de vânătoare americane

Dacă problemele Armatei ucrainene legate de transportul militar pot fi rezolvate de industria naţională de apărare – trei avioane de transport An-178 pentru nevoile Forțelor Armate au fost oferite la sfârșitul lunii decembrie 2020 – cele privind dezvoltarea de avioane de luptă nu pot fi rezolvate pe plan intern, deci lipsurile trebuiesc completate cu achiziţii din surse externe.

,,Statul Ucrainei nu face aproape nimic pentru a începe acest proces", a declarat Taras Chmut, președintele consiliului de administrație al Centrului Militar Ucrainean.

Avioanele F-15 și F-16 sau suedezul „Gripen” - astfel de opțiuni sunt considerate ideale pentru înzestrarea şi completarea flotei de avioane a Forţelor Aeriene Ucrainene, deoarece acestea ar putea înlocui toate modelele sovietice: avioane de luptă, avioane de atac, bombardiere.

Taras Chmut consideră că este necesar să se anunțe începerea unei licitaţii în cadrul căreia să se precizeze clar care sunt nevoile Armatei Ucrainene: de câte avioane are nevoie, pentru ce perioadă de timp, o eventuală producţie a acestor avioane la nivel naţional sau desfășurarea unui ciclu complet de întreținere și reparații şi nu în ultimul rând cât va fi dispus Kievul să plătească pentru toate acestea.

Citeşte şi: În numai un an de război, aviația militară a Ucrainei a suferit pierderi mai mari decât Siria sau Irakul

Sursa citată precizează că alegerea unei anumite aeronave este încă departe, deoarece Ucraina nu a decis încă începerea unui program de înzestrare militare pentru forţele sale aeriene.

 

Proces costisitor și îndelungat

 

Pentru Ucraina, acest program de înzestrare nu va fi numai un proces costisitor, ci și unul îndelungat, deoarece, după cum presa ucrainean remarcă, statele vecine care au operat/operează acelaşi tip de avioane sovietice s-au confruntat cu acesta problemă. 

„În ţările vecine - există un proces îndelungat de la semnarea contractului până la primirea primei aeronave - durează 4 ani. Încă 3-4 ani, până când toate avioanele vor fi livrate şi pană când vor atinge capacitatea operaţională de luptă. Este o perioadă foarte lungă, dar în cazul nostru nu ar trebui existe amânări", a declarat Denis Tomenchuk, editorul site-ului ucrainean Militaryaviation.

Citeşte şi: Avioanele MiG-29 ale Ucrainei, modernizate de o companie israeliană

Dar până în prezent Ucraina modernizează doar modelele sovietice existente.

Ministerul ucrainean al Apărării estimează înzestrarea cu aeronave tactice a Forţelor Aeriene Ucrainean la 200 miliarde UAH - împreună cu costul transportului, pregătirea piloţilor, achiziţionarea de drone și alte echipamente necesare, această sumă ajunge la peste 300 de miliarde UAH .

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel