În numai un an de război, aviația militară a Ucrainei a suferit pierderi mai mari decât Siria sau Irakul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine Facebook
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine Facebook

Forțele Aeriene Ucrainene au suferit pierderi uriașe în numai un an de la izbucnirea conflictului din 2014 în Donbas, după anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.

Expertul militar David Axe, într-un material publicat de National Interest, analizează declinul aviației militare a Ucrainei, precizând că un asemenea dezastru într-un timp atât de scurt nu au cunoscut nici state precum Siria sau Irak, devastate de războaie.

Astfel, la numai un an de la începerea luptelor în estul Ucrainei, aviația militară a Kievului și-a înjumătățit numărul. E unul din cele mai mari declinuri în ultimele decenii.

Axe citează un raport al celor de la Flight care precizează că la începutul lui 2014, înainte ca forțele ruse să invadeze Crimeea și înainte de începerea conflictului în Estul Ucrainei, Kievul deținea aproximativ 400 de avioane militare. Un an mai târziu, numărul acestora a scăzut la 222.

Unele din ele au căzut în mâinile rușilor după anexarea ilegală a Crimeei, altele s-au prăbușit, unele din ele fiind doborâte de forțele pro-ruse care luptă în Donbas. Alte aeronave au trebuit scoase din uz, fiind foarte vechi și cu numeroase probleme tehnice.

Înainte de invazia rusă, Ucraina se putea lăuda cel puțin pe hârtie cu o Forță Aeriană destul de puternică. Rușii au pus mâna pe zeci de aeronave când au anexat Crimeea, e adevărat multe în stare proastă și incapabile să decoleze. Câteva dintre aceste aeronave au fost returnate Ucrainei.

 

Forțele pro-ruse, dotate cu sisteme moderne care au ajutat la doborârea aeronavelor de vânătoare ale Ucrainei

 

Dar pe măsură ce războiul s-a extins în Estul Ucrainei și pe măsură ce forțele pro-ruse aveau acces la sisteme de rachete sol-aer tot mai avansate, pierderile Ucrainei au crescut. Spre exemplu, Aviation International News a calculat că în 2015, la doar un an de la izbucnirea conflictului, Ucraina a pierdut în luptă cel puțin 22 de avioane de vânătoare.

Cei de la Flight au estimat și ei că la începutul lui 2014, Ucraina avea în serviciu 80 de aparate MiG-29, 36 de Su-27, 36 de Su-25 și 24 de avioane Su-24. E adevărat, multe dintre ele se aflau în stare foarte proastă. În orice caz, publicația Flight anunță că în 2015 numărul acestora a scăzut foarte mult: Doar 19 aeronave MiG-29, 16 avioane Su-27, 15 aeronave Su-25 și 11 avioane de tip Su-24. 

Patru ani mai târziu, Ucraina a reușit să mai echilibreze situația. În 2019 în serviciul Forțelor Aeriene ale Ucrainei se aflau: 21 de MiG-29, 35 de Su-27, 12 aeronave Su-24 și 13 avioane Su-25, mai scrie sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel