Ucraina vrea să cumpere avioane de vânătoare americane

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, general-colonel Serghei Drozdov, a declarat, într-un interviu acordat publicației RBK din Ucraina, că țara sa intenționează ca până în 2035 să importe din SUA o escadrilă de avioane de vânătoare.   

În „Viziunea pentru dezvoltarea forțelor aeriene” (document care prezintă viziunea a ceea ce ar trebui să devină forța aeriană până în 2035 – red.), a fost menționat că achiziționarea de aeronave multirol din țările partenere este singura variantă de înlocuire a tuturor tipurilor de avioane de luptă sovietice (de vânătoare, sprijin de luptă apropiat, bombardament)  a precizat generalul.           

,,Desigur, Forțele Aeriene ar dori să aibă cele mai moderne echipamente, cum ar fi F-35 (…) , dar să fim realiști, pentru că, de exemplu, Polonia, deși este de mult timp un aliat strategic al Statelor Unite și membru cu drepturi depline al NATO, abia acum a putut începe discuțiile despre obținerea acestor aeronave”, a adăugat Drozdov.           

Generalul consideră că experiența Poloniei, care mai întâi a achiziționat avioane F-16 și le-a pus să zboare lângă MiG-29, este potrivită pentru Ucraina, iar recalificarea piloților nu ar trebui să fie o problemă.           

Referindu-se la posibila producție autohtonă a avioanelor de luptă multirol, Drozdov a explicat că industria ucraineană nu are în prezent posibilitatea producerii acestui tip de aparat, iar construirea unui prototip costă cel puțin de 10 miliarde de dolari și durează minim 10 ani.           

Întrebat despre gradul de uzură al aparatelor de zbor în contextul prăbușirii aeronavei An-26, comandantul Forțelor Aeriene a declarat că flota de avioane este uzată fizic și moral, cele mai vechi având peste 50 de ani, fiind din 1968, iar cele mai noi din 1991, anul independenței țării.           

În interviu, generalul a evidențiat și rezultatele bune obținute de forțele aeriene. Printre acestea, a enumerat misiunile comune ale aviației cu bombardierele strategice americane B-1B Lancer și B-52, tragerile de luptă ale apărării antiaeriene în poligonul Yagorlik, monitorizarea permanentă a spațiului aerian național de către trupele de radiolocație și doborârea a peste 40 de avioane fără pilot rusești, în Donbas.           

Comentariul autorului: Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, general-colonel Serghei Drozdov, a acordat acest interviu în condițiile în care vicepremierul Oleg Urusky a declarat pe 22 octombrie că, printre cauzele prăbușirii avionului An-26, din 25 septembrie, sunt și încălcări sistematice în organizarea zborurilor, începând cu comanda Forțelor Aeriene. Rezultatul anchetei va fi anunțat oficial în ședința Guvernului din 28 octombrie.

În acest interviu acordat RBK-Ucraina, generalul Drozdov a făcut un scurt bilanț al înzestrării și activităților desfășurate de Forțele Aeriene, din care rezultă că misiunile au fost permanent îndeplinite, dar starea de operativitate a tehnicii militare, în special cea de aviație, este afectată de vechimea de aproape 50 de ani a aeronavelor. Conform lui Drozdov, “flota de avioane a Forțelor Armate trebuie reînnoită astăzi.”

Referitor la disponibilitatea SUA de a exporta avioane de luptă de tip F-16, se poate aprecia că este ridicată în prezent, un exemplu concludent fiind un foarte probabil acord cu Emiratele Arabe Unite pentru aeronavele F-35.

Într-un studiu publicat pe 22 octombrie, Rand Corporation atrăgea atenția statelor europene că, pentru a descuraja Rusia, trebuie să construiască sisteme tactice, operative și strategice bazate pe avionul multirol F-35, care are capabilități unice de a străpunge apărarea antiaeriană. Acestea pot include avioane de luptă de generația a patra (cum este F-16) și sisteme bazate pe apă și la sol, capabile să primească informații despre ținte, de la aeronavele F-35.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel