Ucraina ar dori să-şi cumpere noi avioane. Plan pentru 108 de aeronave de luptă multi-rol

Cristian Soare / 29 mai 2020 / 11:43

Kievul intenționează să cumpere avioane de luptă multi-rol produse în Occident, ca parte a programului de modernizare a Forțelor Aeriene Ucrainene. Astfel, se doreşte că viitoarele achiziţii să înlocuiască actuala flota de avioane de luptă, moştenite din perioada sovietică, relatează ziarul Rzeczpospolita, citat de Uawire.org.

Potrivit ziarului, planul Ucrainei de a reforma şi îmbunătăţi aviația militară, va include, printre altele, și înlocuirea elicopterelor, aeronavelor folosite pentru instruirea şi pregătirea piloţilor, dar și înlocuirea aeronavelor de transport. Potrivit sursei, un astfel de program ambiţios va costa aproximativ 12 miliarde de dolari, dar, având în vedere nevoile armatei ucrainene, această sumă este prea mică pentru a satisface toate nevoile sale.

Nouă sau noile aeronave trebuie să înlocuiască mai multe modele sovietice. Este vorba despre aeronave MiG-29, Su-27, Su-25, su-24M și Su-24MR. 

Rzeczpospolita susţine că Ucraina va alege în mod evident între modele de a patra generați şi cel mai probabil: Lockheed Martin F-16 Block 70/72, Saab JAS-39E / F Gripen, Boeing F / A-18E / F Super Hornet Block III sau Eurofighter Typhoon.

Planurile pe termen lung indică faptul că Ucraina va achiziționa aproximativ 108 de aeronave de luptă multi-rol. 

Reformarea şi modernizarea Forţelor Aeriene Ucrainene este planificată să fie efectuată în etape. În 2021-2022, este planificat să fie achiziționat primul lot de 12 aeronave, a căror livrare urmează să fie finalizată până în 2025. Următoarea etapă a acestui program ar presupune înlocuirea treptată a celor mai multe avioane care vor ieşi din serviciul Forţelor Aeriene Ucrainene, în jurul anului 2032.

În prezent, din motive politice (războiul susţinut de Rusia în Dombas) Ucraina nu mai are acces la arme și piese de schimb rusești, deoarece a încetat orice colaborare directă cu producătorii de aeronave din Rusia care fabrică componente pentru tipurile şi modele de avioane folosite armata ucraineană. Acest lucru a dus în timp la reducerea sistematică a numărului de aeronave ucrainene capabile să efectueze operațiuni şi misiuni de luptă.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy