Exercițiu militar româno-american din Marea Neagră, mai elaborat și mai important decât pare la prima vedere

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Unități militare ale SUA staționate în Europa și aparținând tuturor categoriilor de forțe armate au executat, în cooperare cu Forțele Aeriene ale României, un exercițiu întrunit de comandă și control (JADC2 - Joint All-Domain Command and Control).

Conform comunicatului de presă al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa, etapa operativă a activității a fost desfășurată, pe 14 ianuarie, în apele internaționale și în spațiul aerian din și în jurul Mării Negre.

Exercițiul a fost conceput pentru a pregăti forțele SUA și aliate, astfel încât să se integreze, acționeze și comunice în timp ce execută operații de selectare a țintelor aeriene, terestre și navale (all-domain targeting operations).

Avioane românești multirol tip F-16, care au asigurat protecția aeriană, au zburat împreună cu aeronave americane F-16 din Aripa 31 Vânătoare (Baza Aeriană Aviano, Italia) și KC-135 Stratotankers din Aripa 100 Realimentare în aer (Baza Aeriană RAF Mildenhall, Anglia). La exercițiu au mai participat avioane ale SUA specializate în informații, recunoaștere și supraveghere (ISR - intelligence, reconnaissance and surveillance).

Aeronavele F-16 americane au simulat întrebuințarea rachetelor aer-sol JASSM (Joint Air-to-Surface Missile). JASSM este o rachetă cu rază mare de acțiune, echipată cu explozibil convențional, destinată distrugerii țintelor de mare valoare și bine apărate.

Controlul și dirijarea zborurilor a fost asigurată de Escadrila 606 Control Aerian / Aripa 31 Vânătoare și Escadrila 1 Comunicații Luptă / Aripa 435 Operații Aer-Sol (Ramstein, Germania), care s-au desfășurat cu rapiditate în sprijinul Centrului de Conducere și Raportare al Forțelor Aeriene ale României.

”Prezența noastră înaintată și puternicele relații bilaterale cu prietenul și aliatul nostru, România, ne asigură capacitatea și încrederea că putem răspunde oricărei amenințări”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul USAFE-AFAFRICA.

De asemenea, atașatul militar american pe probleme aeriene, locotenent-colonel Alex Riseborough, a precizat că ”a fost primul și un mare pas al SUA în parteneriatul de forțe aeriene cu România”.

Din cadrul trupelor SUA staționate în Europa, la exercițiu au mai participat unități de forțe speciale (FOS), structuri ale Brigăzii 41 Artilerie și Comandamentului 41 Apărare Antiaeriană și o aeronavă P-8 Poseidon. Elementele FOS au simulat distrugerea țintelor în apropierea liniei de contact (misiuni close air support - CAS) și în adâncimea operativ-strategică.

Exercițiul a demonstrat capacitatea SUA de a direcționa către Marea Neagră, capabilități din toate categoriile de forțe proprii și din partea aliaților, pentru a genera putere de foc într-o zonă pe care un adversar consideră că o poate izola prin capabilitățile anti-acces deținute. De asemenea, activitatea a dus la îmbunătățirea capacității de luptă și creșterea gradului de imprevizibilitate operațională, ale trupelor proprii, potrivit comunicatului de presă.

Comentariul autorului: Acest exercițiu, denumit ”Prime Accord”, este cel mai complex executat de SUA, până acum, în regiunea Mării Negre, în cooperare cu un aliat.

Desfășurarea rapidă și simultană în dispozitiv de luptă a unor importante capabilități convenționale de lovire, trimite un mesaj clar Rusiei că NATO, în regiunea Mării Negre, poate riposta oricând, prin surprindere și la un nivel ridicat.

Forțele de lovire au fost reprezentate de aviația dotată cu rachete JASSM (bătaie 370 km), artileria cu sisteme HIMARS (bătaie 300 km), forțele speciale, precum și de avioanele P-8 Poseidon de luptă navală. Celelalte componente implicate în exercițiu au avut misiunea de protecție și sprijin pentru forțele de lovire.

Citește și: Aeronave F-16 românești alături de o dronă americană în exercițiul Prime Accord

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel