Europa ia fața SUA care nu e pregătită de epoca post-Abrams. Eurotank va înlocui oficial Leopard și Leclerc, în ciuda dispute mari dintre Germania și Franța

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania și Franța au oficializat acordul privind dezvoltarea Eurotankului, program cunoscut oficial sub denumirea de MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System).

Oficializarea programului vine după opt luni de incertitudine, disensiuni și tensiuni mai ales între industriile de apărare din Germania și Franța, implicate în acest program ambițios. 

Situația incertă dintre Berlin și Paris a pus sub semnul întrebării inclusiv soarta Eurotankului.

2. Concept pr... (mgcs_98918800.jpg)

Problemele au început după ce Franța a dorit un tanc care să fie uşor transportat pe cale aeriană, de fapt, un vehicul blindat ușor, dar Germania dorește un descendent pentru Leopard 2 - un tanc greu. Faptul că cele două ţări nu au găsit un design comun pentru ''viitorul tanc european'' a dus la o sistare a proiectul MGCS.

În cele din urmă în luna martie a acestui an s-a ajuns cu privire la dezvoltarea tancului, moment analizat la vremea respectivă și de DefenseRomania. Acum, la finalul săptămânii trecute, acordul a fost oficializat, moment extrem de important pentru soarta viitorului Eurotank care a venit după 8 luni de blocaj.

Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu și omologul său german Boris Pistorius au reușit în cele din urmă să deblocheze această situație, remarcă și Defense News. Blocajul a survenit pe fondul unor dispute ce s-au întins pe o perioadă de câțiva ani, între industriile de apărare din Germania și Franța.

 

Europa ia fața SUA care nu a pregătit încă epoca post-Abrams. Eurotankul va înlocui tancurile Leopard și Leclerc, în ciuda disputelor majore dintre Germania și Franța

 

Germania conduce proiectul și va fi responsabilă cu atribuirea contractelor pentru prima fază a proiectului, etapă care trebuie să se desfășoare până la finalul acestui an.

Ministrul francez al Apărării a subliniat că acordul oficializat va obliga „companiile din industria de apărare să lucreze împreună”, subliniind că în vederea atingerii unui obiectiv industrial comun cooperarea e esențială.

„Nu poate exista acest tip de parteneriat fără a crea, de asemenea, o cultură comună între industriile noastre de apărare”, a adăugat Lecornu.

Ministrul francez al Apărării a subliniat că Franța și Germania sunt cu un pas înaintea tuturor prin proiectarea Eurotankului și a amintit că SUA încă nu au început să ia în considerarea epoca post-Abrams, în timp ce Rusia se confruntă cu o „dificultate majoră” în ceea ce privește trecerea de la generația actuală la următoarea. Lecornu nu a numit direct, dar referirea a fost făcută la celebrul și controversatul tanc T-14 Armata, care a fost dezvoltat de ruși, dar a întâmpinat numeroase probleme, fiind absent total pe frontul din Ucraina.

4. Tanc ameri... (us_tank_a1abrams_59793100.jpg)

Și pentru că Ucraina a arătat că tancurile rămân în continuare esențiale în războiul modern, în ciuda faptului că multe state nu au mai pariat pe ele, eliminând sau punând la coada listei de achiziție tancurile - printre aceste state se numără și România -, Franța și Germania vor ține cont de lecțiile învățate în războiul ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în ceea ce privește dezvoltarea Eurotankului. O altă lecție pe care ministrul Lecornu a subliniat că industriile din cele două state au învățat-o a fost predată de FCAS - avionul de luptă de nouă generație, program în care industriile celor două țări au intrat pentru prima oară în coliziune.

Practic MGCS sau Eurotank, care ar trebui să înlocuiască tancurile germane Leopard și pe cele franceze Leclerc, este al doilea proiect major comun al industriei de armament din cele două țări, alături de ambițiile lor de a construi un avion de luptă de nouă generație cunoscut sub numele de FCAS.

3. Eurotank, ... (model-mgcs-rheinmetall_49421000.JPG)

Italia, Olanda și alte state europene se vor alătura programului Eurotank. Ministrul Apărării german a precizat, în mod interesant, că e vorba și de state din Europa de Est. Există posibilitatea ca națiunile să se alăture în calitate de "observatori", ca un prim pas.

Tancul rezultat din proiectul MGCS va avea un sistem de protecţie reactiv de tip ''hard-kill'', dar şi drone pentru a proteja tancul, sisteme de inteligență artificială pentru schimb de informaţii, iar saltul tehnologic în ceea ce privește securitatea cibernetică va fi "absolut colosal", a precizat anul trecut ministrul francez Sebastian Lecornu.

CITEȘTE ȘI: Una din marile puteri ale Asiei se alătură programului Eurodrone. Drona dezvoltată de industria europeană, la un pas să intre pe piața asiatică

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel