Acord istoric între Franța și Germania pentru Eurotank. Viitorul tanc de ultimă generație va înlocui tancurile Leopard și Leclerc

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Concept proiect MGCS (Eurotank) - expoziţia militară Eurosatory 2018
Concept proiect MGCS (Eurotank) - expoziţia militară Eurosatory 2018

Franța și Germania cred că tancurile de luptă principale vor avea locul lor în conflictele viitoare, deși războiul din Ucraina le-a pus la o grea încercare. Berlinul și Parisul au făcut un ”pas major înainte” în ceea ce privește dezvoltarea tancului de generație următoare cunoscut sub numele de Main Ground Combat System (MGCS) - cunoscut și sub numele de Eurotank -, au anunțat, la finalul săptămânii trecute la Berlin, miniștrii apărării ai celor două țări.

„Acesta este mai mult decât o piatră de hotar, este un moment istoric”, a spus ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, vorbind alături de omologul său francez, Sebastien Lecornu, citat de Reuters.

MGCS, care ar trebui să înlocuiască tancurile germane Leopard și pe cele franceze Leclerc, este al doilea proiect major comun al industriei de armament din cele două țări, alături de ambițiile lor de a construi un avion de luptă de nouă generație cunoscut sub numele de FCAS.

Acordul încheiat vineri include o înțelegere de împărțire în mod egal a volumelor industriale între cele două țări, a spus Pistorius, adăugând că un document oficial care să demareze prima fază de dezvoltare va fi semnat la Paris pe 26 aprilie.

Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu a remarcat că și programul de avioane de luptă FCAS înregistrează un „bun progres”, fără a oferi mai multe detalii despre stadiul dezvoltării sale.

 

Pe lângă acordul privind Eurotank-ul, proiect ca va înlocui tancurile Leopard și Leclerc, Franța și Germania au dat undă verde KNDS să creeze o sucursală în Ucraina. SUA nu renunță nici ele la tancuri în următoarele decenii

 

2. -imagine fara descriere- (concept-tanc-mgcs-02---copy_46769200.jpg)

Franța și Germania au permis producătorului de tancuri KNDS să creeze o sucursală în Ucraina.

Pe lângă problema tancului principal de luptă de generație următoare, cei doi oficiali și echipele lor au ajuns la un acord pentru a permite producătorului de tancuri KNDS să înființeze o sucursală în Ucraina pentru a produce piese de schimb și pregăti muncitorii locali, a spus Lecornu.

„Anunțăm că KNDS (...) o companie germano-franceză va coopera în Ucraina cu o unitate locală”, a spus Lecornu la Berlin.

Producătorul de tancuri KNDS este structura holding formată din companiile Nexter (Franța) și Krauss-Maffei-Wegmann (Germania).

Nici SUA nu intenționează să renunțe la tancurile principale de luptă în următorii 20-30 de ani. În septembrie 2023, Forțele Terestre americane au anunțat că refac planul de modernizare a tancului Abrams. Baza noului program de modernizare este reducerea greutății tancului, ceea ce îi va permite să fie mai mobil și să aibă o rază mai mare de acțiune.

CITEȘTE ȘI: Una din marile puteri ale Asiei se alătură programului Eurodrone. Drona dezvoltată de industria europeană, la un pas să intre pe piața asiatică

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel