EUMAM | Misiune militară fără precedent pentru Ucraina. Aurescu merge la reuniunea miniștrilor UE, unde se decide o nouă rundă de sprijin

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Uniunea Europeană îşi intensifică sprijinul militar pentru Ucraina prin lansarea luni a unei misiuni de antrenament a 15.000 de soldaţi ucraineni şi o nouă tranşă de 500 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu arme, comentează AFP, citată de Agerpres.

EUMAM va fi cea mai mare misiune desfășurată de Uniune. Antrenamentul celor 15 mii de militari ucraineni se va desfășura pe teritoriul statelor UE

"Este o mare premieră pentru UE", a comentat un responsabil european. "Nu am efectuat niciodată o misiune de această amploare", a subliniat el.

Miniştrii de externe ai celor 27 de ţări membre vor aproba luni aceste două decizii, în cursul unei reuniuni la Luxemburg, iar misiunea va fi imediat operaţională, a precizat o sursă diplomatică.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu,  a declarat că România susține crearea unei misiuni de asistenţă militară a UE (EUMAM) pentru antrenarea armatei ucrainene. ”Salut lansarea misiunii EUMAM, de antrenament pentru armata ucraineană, un pas important pentru sprijinirea capacității de apărare a Ucrainei”.

 

EUMAM

 

Fondurile vor fi alocate prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), fondul creat în afara bugetului european pentru a ajuta militar Ucraina.

Polonia va servi drept hub pentru misiune, deoarece "este uşa de ieşire pentru ucraineni şi uşa de întoarcere". Germania, la rândul ei, vrea să formeze o brigadă ucraineană.

Pentru faza de lansare a misiunii este prevăzut un buget de 50 până la 60 de milioane de euro pe an.

La reuniunea de luni va fi acordată o nouă finanţare, de 500 de milioane de euro, din facilitatea de armament, ridicând efortul europenilor la 3 miliarde de euro, la care "se adaugă contribuţiile bilaterale”.



"Un buget pentru şapte ani a fost cheltuit în şapte luni", declară un înalt oficial european



Dotarea EPF (European Peace Facility) este de 5,7 miliarde de euro şi europenii vor trebui să cotizeze din nou. Germania, Franţa, Italia şi Spania sunt cei mai mari patru contributori.

În total, obiectivul este de a oferi o "formare de bază" la 12.000 de militari ucraineni şi "formaţiuni specializate" altor 2.800, a explicat o sursă europeană.

Mai multe misiuni de formare sunt, de fapt, în curs de desfăşurare în diferite state membre, în special în Germania şi Franţa, unde militari ucraineni sunt instruiţi să folosească tunuri, lansatoare de rachete şi sisteme de apărare antiaeriană furnizate de europeni.

Franţa va forma "până la 2.000 de soldaţi ucraineni" pe teritoriul său, a anunţat sâmbătă ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu.

Este vorba de a acoperi astfel trei niveluri:

  • "formarea generală a combatantului",

  • "apoi, pe nevoi specifice raportate de ucraineni, precum logistica", şi

  • "un al treilea nivel de formare privind materialele furnizate", a explicat oficialul

 

Artilerie, unităţi de geniu, radare

 

Misiunea europeană va completa formarea asigurată de britanici şi americani.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, urmează să participe la reuniune prin videoconferinţă.

Parisul trebuie să confirme livrarea către Ucraina a 6 noi tunuri Caesar (pe lângă cele 18 deja trimise), mai multe obuziere de 155 mm, lansatoare de rachete LRU - echivalentul francez al sistemele americane HiMARS - şi sisteme de apărare antiaeriană Crotale împotriva dronelor folosite de ruşi.

Germania şi Spania au anunţat, de asemenea, furnizarea de sisteme de apărare aeriană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel