Neutralitatea Elveției este de neclintit: Mai multe tancuri Leopard 2 vor fi vândute Germaniei, dar cu condiția să nu fie oferite Ucrainei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Leopard 2. Sursa Foto: Forțele Armate Elvețiene.
Tanc Leopard 2. Sursa Foto: Forțele Armate Elvețiene.

Consiliul Federal (guvernul) elvețian a aprobat exportul a 25 de tancuri Leopard 2A4 către Germania, dar cu condiția ca aceste blindate să nu ajungă în Ucraina. Decizia a fost anunțată miercuri, 22 noiembrie, pe site-ul guvernului.

Tancurile sunt gata să fie vândute producătorului lor, compania germană Rheinmetall. "Germania a dat asigurări că tancurile vor rămâne fie în Germania, fie în alte țări NATO sau la partenerii săi din U.E pentru a acoperi deficitul existent", a precizat guvernul elvețian într-un comunicat.

În luna februarie a acestui an, guvernul german a cerut autorităților elvețiene să vândă o parte din tancurile Leopard 2A4 scoase din uz înapoi producătorului de tancuri, compania germană Rheinmetall. În același timp, partea germană a dat asigurări că tancurile nu vor fi transferate în Ucraina.

Comunicatul de presă al guvernului elvețian menționează, de asemenea, că tancurile nu sunt destinate Ucrainei.

,,Exportul de tancuri în străinătate este supus autorizării în conformitate cu prevederile legii privind echipamentele militare. Exportul acestor tancuri în Germania îndeplinește criteriile pentru obținerea unei licențe. Faptul că Germania a oferit asigurări că tancurile vor rămâne în Germania, în NATO sau la partenerii săi din U.E este crucial", a declarat guvernul de la Berna.

Cel puțin 95 de tancuri elvețiene sunt depozitate în nord-estul Italiei. Sursa Foto: RSI.

Merită amintit că, în pofida solicitărilor Kievului și ale aliaților săi, Elveția a refuzat până în prezent să permită țărilor care dețin arme fabricate în Elveția să le reexporte în Ucraina.

În special, în iunie 2023, parlamentarii elvețieni nu au susținut un proiect de lege care ar fi permis țărilor terțe să transfere arme fabricate în Elveția către Ucraina. Majoritatea membrilor camerei inferioare a parlamentului elvețian au respins această inițiativă.

Neutralitatea Elveției interzice furnizarea de arme direct în zonele de război. Această regulă se aplică chiar dacă o altă țară a cumpărat arme din Elveția: țările cumpărătoare trebuie să semneze o așa-numită declarație de neexport.

În luna august, s-a raportat că firma germană Global Logistics GmbH (GLS) a solicitat că 25 de tancuri elvețiene Leopard 1 să îi fie transferate.

Aproape 100 de tancuri Leopard 1 de fabricație elvețiană sunt depozitate în aer liber în Italia, ca urmare a refuzului Elveției de a permite transferul lor în Ucraina, a anunțat organizația publică elvețiană de radiodifuziune RSI la 26 august.

Compania elvețiană care deține tancurile, RUAG, a vrut să vândă tancurile în Germania pentru Ucraina, dar guvernul elvețian a blocat vânzarea.

DefenseRomania a scris în luna iunie, citând surse mass-media occidentale, ca RUAG, o companie elvețiană de apărare cu sediul la Berna, vrea să vândă 96 de tancuri germane Leopard 1 către Ucraina.

Mai întâi tancurile vor ajunge în Germania pentru reparaţii, apoi în Ucraina. În ciuda nenumăratelor piedici puse de oficialii de la Berna, compania RUAG a depus acum o cerere oficială de export pentru mai multe tancuri Leopard 1. 

Ulterior, Elveția a demarat o investigație împotriva companiei RUAG, care intenționa să vândă tancuri Leopard 1 Ucrainei prin intermediul Germaniei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel