Doborârea Su-24, momentul în care Rusia și Turcia au fost în prag de război. Rușii amintesc de câteva întrebări rămase fără răspuns

Sunt cinci ani de la incidentul în care aviația turcă a doborât un avion militar rusesc de tip Su-24 în Siria. La momentul respectiv incidentul ar fi putut duce la un conflict militar între Ankara și Moscova. 

În 2015 un avion F-16 sub comanda Turciei a doborât un avion rusesc Su-24, pe data de 24 noiembrie, în apropierea graniței cu Siria. Pilotul şi copilotul s-au catapultat, însă numai cel de al doilea a supravieţuit. Pilotul a fost împuşcat de rebelii turkmeni.

Incidentul a provocat un cutremur la acel moment între partea rusă și cea turcă. Din fericire, lucrurile nu au escaladat. Totuși, relațiile dintre Ankara și Moscova au fost înghețate, ele fiind reluate abia după jumătate de an, în urma unei scrisori pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a adresat-o omologului său rus Vladimir Putin.

Ankara a precizat la momentul respectiv că avionul rus a fost doborât după ce a pătruns timp de șase secunde în spațiul aerian al Turciei.

Publicația rusă Vzglyad, într-o analiză a celor întâmplate în urmă cu cinci ani, transmite că „există sentimentul că multe întrebări au rămas încă fără răspuns”.

 

O scrisoare misterioasă trimisă de Erdogan către Putin

 

În primul rând, jurnalistul rus Gevorg Mirzayan, care îl citează pe Vladimir Avatkov, profesor și diplomat rus, transmite că scrisoarea trimisă de Erdogan lui Putin „rămâne un mister”. 

Oficial știm că „în scrisoare se afirmă, în special, că Rusia este un prieten și partener strategic al Turciei, cu care autoritățile turce nu doresc să strice relațiile”, potrivit unui comunicat al președinției ruse, transmis în 2016. „Doresc încă o dată să-mi exprim compasiunea, să transmit sincere condoleanțe familiei pilotului rus care a murit și să spun: Îmi pare rău”, i-ar mai fi transmis Erdogan lui Putin, în textul scrisorii.

Sursa citată amintește însă că aceasta este versiunea Rusiei. În presa din Ankara scrisoarea este prezentată dintr-o altă perspectivă în care Ankara pune doborârea aeronavei ruse pe seama unei neînțelegeri.

O altă necunoscută este, potrivit presei ruse, dacă Turcia a plătit despăgubiri părții ruse. În scurtele paragrafe din scrisoare publicate de Kremlin, nu se face nicio referire la despăgubiri. Cel mai probabil ele nu au existat, întrucât acest lucru ar însemna implicit recunoașterea vinovăției părții turce.

Sigur că unii s-ar grăbi să afirme că achiziționarea sistemelor S-400 de către turci ar putea fi un fel de compensație, dar acest lucru este puțin probabil, fiind doar o altă teorie a conspirației din multele teorii de acest fel care înconjoară incidentul doborârii avionului Su-24.

O a treia întrebare la care nu au identificat un răspuns jurnaliștii ruși este dacă președintele turc Erdogan a recunoscut vina țării sale în incidentul de acum cinci ani. Versiunea oficială a Ankarei este că avionul rus nu a fost doborât din ordinul lui Erdogan, ci a fost o tentativă a adversarilor săi politici de a destabiliza Turcia în contextul puciului împotriva președintelui turc.

Turcii au informat ulterior că piloţii care au doborât Su-24 au fost arestaţi, după care nu s-a mai vorbit deloc despre ei. Conform unor informaţii neoficiale, la atac ar fi participat doar un pilot turc de F-16, care nu a fost plasat în arest, ci a continuat să servească în forţele aeriene turce, sub o protecţie sporită.

CITEȘTE ȘI: Erdogan ar fi ordonat ca un F-16 să doboare un Su-24 al Rusiei. Poziția Moscovei

 

De ce a trecut așa ușor Rusia peste incident?

 

Diplomatul rus Vladimir Avatkov amintește că incidentul de acum cinci ani nu a afectat din punct de vedere economic Turcia, ci a afectat mai mult prezența Ankarei în Rusia din punct de vedere cultural. Imediat după incident, FSB a desfășurat o amplă operațiune pe teritoriul Federației Ruse care a vizat organizațiile neguvernamentale și culturale turcești.

Și totuși, de ce Rusia a fost de acord să treacă atât de ușor peste incident și să „ierte” Turcia, se întreabă jurnalistul rus. În primul rând, pentru că alternativa era un război pe care nici Rusia și nici Turcia nu îl doreau și nu îl doresc, indiferent de mesajele celor doi lideri. Turcii pe de altă parte au învățat lecția, spun rușii.

„Este evident că avionul doborât a fost o lecție pentru Turcia căreia i s-au trasat anumite linii roșii în relațiile cu Moscova. Prejudiciul pe care acestă tragedie l-a cauzat intereselor Turciei în Rusia este dificil de estimat”, a conchis diplomatul rus, potrivit sursei menționate.

Publicația citată concluzionează că situația dintre Rusia și Turcia rămâne tensionată și fragilă. Spre exemplu, Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, în luna octombrie, a refuzat să considere Turcia un „aliat strategic” al Rusiei, precizând că Ankara e doar un „partener apropiat” iar în multe domenii acest parteneriat este strict de „natură strategică”.

CITEȘTE ȘI: Turcia era pregătită să doboare un alt avion rusesc după incidentul cu Su-24 din 2015. Documente clasificate

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel