Erdogan ar fi ordonat ca un F-16 să doboare un Su-24 al Rusiei. Poziția Moscovei

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat, se pare, personal, ordin în 2015 pentru doborârea avionului de vânătoare rusesc Su-24 în apropiere de frontiera Turciei cu Siria. Concluzia surprinzătoare aparține organizației Nordic Research Monitoring Network, cu sediul la Stockholm, după analiza mai multor documente la care a avut acces, provenind de la briefingurile NATO cu caracter confidenţial.

Mai mulţi experţi turci, potrivit portalului newsru.com, confirmă faptul că din partea Ankarei a fost o încercare de a ascunde cine a dat în realitate ordinul pentru doborârea avionului rusesc.

Dacă documentele de la briefingurile atribuite NATO sunt reale, rezultă că preşedintele turc a dat personal acest ordin, scrie newsru.com.

Amintim căîn 2015 un avion F-16 sub comanda Turciei a doborât un avion rusesc Su-24, pe data de 24 noiembrie.

'Orice element militar care se apropie de Turcia din direcţia graniţei siriene şi care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale va fi evaluat drept o ameninţare militară şi considerat drept o ţintă militară', a declarat la acea vreme Erdogan, citat în raportul consilierului juridic al Statului Major al armatei turce Erkan Agin, amintește Agerpres.

Potrivit acestuia, partea turcă i-a avertizat de cel puţin zece ori pe ruşi prin canale de comunicare de urgenţă cu privire la încălcarea spaţiului aerian turcesc, înainte de a ataca avionul de vânătoare rusesc.


Turcia spune că ar fi arestat piloții care au doborât avionul Su-24


Comandamentul turc, susţine acelaşi raport, le-a comunicat colegilor ruşi care sunt 'liniile roşii' ale Ankarei în conflictul militar din Siria. 'Autorităţile Federaţiei Ruse au fost în mod corespunzător informate cu privire la regulile noastre de interacţiune la toate nivelurile şi li s-a comunicat în mod repetat că regulile noastre privind utilizarea forţei armate cer ca piloţii să răspundă prin forţă la pătrunderea în spaţiul aerian turc a unui avion neidentificat dinspre Siria', se arată în materialele atribuite unor briefinguri NATO.

În 2015, părţii ruse i s-a solicitat să-şi informeze echipajele că nu trebuie să se apropie mai mult de 5 mile de graniţa cu Turcia.

După puciul eşuat din iulie 2016, maiorul Erkan Agin a fost acuzat de complicitate cu complotiştii, care ar fi fost sprijiniţi - potrivit Ankarei - de predicatorul Fethullah Gülen. Consilierul juridic a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Ankara a informat apoi că piloţii care au doborât Su-24 au fost arestaţi, după care nu s-a mai vorbit deloc despre ei. Conform unor informaţii neoficiale, la atac ar fi participat doar un pilot turc, care nu a fost plasat în arest, ci a continuat să servească în forţele aeriene turce, sub o protecţie sporită.

 

Rusia știe că Erdogan a dat ordinul, dar acreditează ideea că alte persoane au ordonat doborârea Su-24

 

Politologul turc Kerim Khas susţine că Kremlinul ştie de mult timp că ordinul pentru doborârea avionului rusesc a fost dat de Erdogan însuşi, mai ales că acesta reiterase la acea vreme că în cazul în care spaţiul aerian al Turciei va fi încălcat din nou, răspunsul va fi acelaşi.

În realitate, 'Moscova are mult mai multe informaţii despre ce s-a întâmplat în momentul atacului asupra avionului său şi despre tentativa de lovitură de stat din 2016, precum şi despre relaţia elitei politice turce cu ISIS şi alte grupări radicale din Siria, inclusiv despre comerţul ilegal cu petrol', susţine Kerim Khas, citat de Nezavisimaia Gazeta.

S-a încercat să se atribuie premierului de la acea vreme Ahmet Davutoglu responsabilitatea pentru acest incident, care a dus la cea mai gravă criză în relaţiile ruso-turce din ultimele decenii. Erdogan l-a demis ulterior din funcţie pe Davutoglu pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Moscova.

Kremlinul se ghidează după ideea că nu preşedintele Erdogan a dat ordinul pentru doborârea avionului Su-24, ci alte persoane, a reacţionat marţi purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Dmitri Peskov.

'Informaţiile apărute sunt destul de impersonale, nu este clar de unde provin, nu este foarte clar cât de sigure şi autentice sunt. Ne ghidăm după declaraţiile făcute de oficiali turci că alte persoane (şi nu preşedintele Erdogan) a dat ordinul pentru distrugerea avionului rusesc', a insistat Peskov într-o conferinţă de presă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel