Turcia era pregătită să doboare un alt avion rusesc după incidentul cu Su-24 din 2015. Documente clasificate

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Un avion F-16 al Turciei, sursă foto: f-16.net
Un avion F-16 al Turciei, sursă foto: f-16.net

Publicația Nordic Monitor, cu sediul în Suedia, susține că Turcia era pregătită să doboare o altă aeronavă militară a Rusiei după ce în 2015 un Su-24 a fost doborât de un avion F-16 turc.

Sursa citată a publicat documente clasificate, în limba turcă, care a atesta faptul că Armata turcă era pregătită să doboare orice avion de luptă rusesc care intra în spațiul aerian al Turciei, după incidentul din noiembrie 2015, când Turcia a doborât un Su-24 rus.

Documentul se întinde pe două pagini și este prezentat ca fiind procesul verbal al unei reuniuni militare care a avut loc pe data de 3 iunie 2016 la Ankara. În cadrul ședinței, Hulusi Akar, actualul ministru al Apărării, a subliniat faptul că în cazul în care o altă aeronavă rusă ar încălca spațiul aerian al Turciei, aceasta ar putea fi doborâtă.

În cadrul ședinței s-a mai specificat că frontierele sunt atent monitorizate de Forțele Aeriene Turce, și, conform deciziei Ankarei de după doborârea avionului turc F-4 Phantom de către Siria în 2012, Turcia era pregătită doboare orice aeronavă militară care i-ar fi încălcat spațiul aerian.

Amintim că în 2012, un F-4 Phantom al Turciei a fost doborât de Siria în spațiul aerian internațional după ce a încălcat spațiul sirian.

 

Turcii au precizat inițial că piloții F-16 au luat singuri decizia doborârii avionului rus Su-24

 

Sursa citată spune că aceste dipoziții au fost schimbate ca urmare a unui acord ruso-turc, în conformitate cu regulile NATO, dar nu este clară data modificărilor.

Tot Nordic Research Monitoring Network, după ce a avut acces la alte documente, a precizat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat personal ordin în 2015 pentru doborârea avionului rusesc Su-24 pe 24 noiembrie 2015.

Doborârea avionului rus în 2015 lângă granița siriano-turcă a generat o criză diplomatică de proporții între Ankara și Moscova.

Interesant este că după restabilirea relațiilor dintre cele două, turcii au pretins că Executivul nu a ordonat doborârea avionului rusesc ci piloții turci au acționat din proprie inițiativă. Amintim că, ulterior, doi piloți turci implicați în incident au fost arestați fiind acuzați de legăturile cu clericul Fethullah Gulen, aflat în spatele puciului eșuat împotriva lui Erdogan. Ankara a insinuat că doborârea avionului rus ar fi putut fi un plan pentru destabilizarea Turciei în cadrul puciului.

Sursa citată amintește că Turcia și Rusia au trecut printr-o a doua criză în 2016, când o dronă a Rusiei a încălcat spațiul aerian turcesc timp de 24 de minute și 10 secunde, pe data de 5 iulie 2016, la opt luni după doborârea avionului rusesc.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel