Distrugătorul USS Cole și avioane de luptă americane de ultimă generație vor proteja Emiratele Arabe Unite de atacurile rebelilor șiiți yemeniți

Nicolae Iordan |
Data publicării:
USS Cole, sursă foto: Wikipedia
USS Cole, sursă foto: Wikipedia

SUA au anunțat pe 2 februarie că vor disloca distrugătorul purtător de rachete USS Cole și avioane de luptă de ultimă generație pentru a ajuta la apărarea Emiratelor Arabe Unite (EAU), în urma unei serii de atacuri lansate împotriva țării de rebelii șiiți din Yemen.

Abu Dhabi a cerut Washingtonului să îi ofere cele mai bune capacități antirachetă și antidronă pentru a continua să se apere.

Ambasada SUA în Emiratele Arabe Unite a informat că desfășurarea de mijloace militare pentru a "asista Emiratele Arabe Unite împotriva amenințării actuale" a urmat unui apel telefonic (01.02.2022) între secretarul american al Apărării Lloyd Austin și prințul moștenitor al Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

USS Cole va colabora cu Marina Emiratelor Arabe Unite și va face escală la Abu Dhabi, în timp ce Statele Unite vor desfășura și avioane de luptă din generația a cincea. Alte acțiuni includ "continuarea furnizării de informații de avertizare timpurie".

Ambasadorul Emiratelor în SUA, Yousef al-Otaiba, și reprezentantul permanent al Emiratelor la ONU, Lana Zaki Nusseibeh, consideră că sunt necesare capacități mai bune antirachetă și antidronă, precizând că, până acum sistemele americane Patriot și Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) au salvat un număr mare de vieți omenești.

Rebelii Houthi au amenințat că vor continua să lovească Emiratele atâta timp cât sprijină grupurile care luptă cu miliția în războiul din Yemen. Emiratele Arabe Unite fac parte dintr-o coaliție de state condusă de Arabia Saudită care a intervenit în conflictul yemenit din 26 martie 2015 împotriva luptătorilor houthi în sprijinul președintelui Rabbo Mansour Hadi. Cu toate acestea, din 2019, aceștia și-au redus semnificativ prezența militară în Yemen, dar joacă în continuare un rol central prin forțele locale pe care le-au format și înarmat.

 

Situația de securitate din Yemen

 

În Yemen se desfășoară un război civil de când luptătorii Houthi au început să lupte pentru controlul regiunilor sudice ale țării. La 21 septembrie 2014, sprijiniți de fostul regim al președinte Ali Abdullah Saleh, rebelii au dat o lovitură de stat luând instituțiile statului din capitala Sanaa, care se află și astăzi sub controlul lor. Președintele Hadi a fost plasat inițial în arest la domiciliu în locuința sa din capitală și, după săptămâni, a reușit să evadeze, mai întâi mergând la Aden, actualul sediu provizoriu al guvernului yemenit recunoscut internațional, iar apoi în Arabia Saudită, unde locuiește în prezent. Acum, coaliția de state care îl susține pe Hadi include Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Sudan, Bahrain, Kuweit, Qatar, Egipt, Maroc, Iordania și Senegal. Rebelii șiiți Houthi sunt sprijiniți, însă, de Iran și de milițiile pro-iraniene libaneze ale Hezbollah, deși părțile neagă legătura lor.

În acest context, la sfârșitul administrației fostului președinte al SUA, Donald Trump, pe 19 februarie 2021, mișcarea Houthii fusese clasificată de Washington drept organizație teroristă străină, cu toate acestea, făcând ONU, Crucea Roșie și exporturile de bunuri agricole și sanitare scutite de consecințele acestei prevederi. Însă mai multe grupuri pentru drepturile omului și diverși oficiali ONU au susținut că astfel de scutiri nu sunt suficiente și că desemnarea ar trebui în schimb revocată. În urma sosirii lui Biden la Casa Albă, pe 21 ianuarie, SUA au anunțat că îi vor scoate pe rebelii houthi de pe lista organizațiilor teroriste străine începând cu 16 februarie.

Riadul și Abu Dhabi au convenit să continue să-i trateze pe Houthi ca pe o organizație teroristă, indiferent dacă Statele Unite decid să desemneze grupul ca atare. Potrivit acestora, reclasificarea americană a rebelilor Houthi ar contribui la reducerea proviziilor financiare și de arme pe care le primesc, fără a limita ajutorul umanitar pentru poporul yemenit. Potrivit unui proiect de raport al Consiliului de Securitate al ONU publicat în ianuarie, Iranul a exportat mii de arme din portul iranian Jask de la Marea Oman în Yemen.

 

Incidența atacurilor în noul an

 

De la începutul anului 2022, Emiratele Arabe Unite au suferit trei atacuri cu rachete Houthi pe 17, 24 și 31 ianuarie. În primul caz, a fost un atac efectuat cu drone și rachete balistice și de croazieră îndreptate către Dubai, Abu Dhabi, rafinăria de petrol Mussafah și o serie de facilități și structuri din Emirate definite ca importante și sensibile, în care au murit 3 persoane, iar alți 6 au fost răniți.

În al doilea caz, rebelii Houthi au atacat din nou Abu Dhabi și sudul Arabiei Saudite, fără a provoca victime sau răniți. Emiratele Arabe Unite au interceptat două rachete balistice Zulfiqar lansate împotriva bazei aeriene emirate Al-Dhafra, din Abu Dhabi, unde sunt staționate trupe americane care au lansat rachete Patriot pentru a ajuta la respingerea atacului.

În al treilea caz, Emiratele Arabe Unite au interceptat o rachetă balistică lansată de rebelii Houthi, iar apoi i-au distrus locul de lansare din Yemen, în timp ce șiiții yemeniți au precizat că au lansat rachete Zulfiqar asupra Abu Dhabi și drone spre Dubai. Chiar și atunci, nu au existat victime, iar forțele americane au activat apărarea antirachetă Patriot, dar interceptorii sol-aer din Emiratele Arabe Unite au fost cei care au doborât ținta. Acest ultim atac a avut loc în timpul primei vizite în Emiratele Arabe Unite a unui președinte israelian, Isaac Herzog, care a decis totuși să-și continue călătoria.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel