Deși Pantsir nu a convins în Ucraina, rușii mizează în continuare pe el. Sistemul antiaerian va fi modernizat cu minirachete împotriva dronelor

Ionel Copcea |
Data publicării:
Pantsir-S1 / Rosoboronexport
Pantsir-S1 / Rosoboronexport

În cadrul expoziției internaționale de apărare și securitate World Defense Show 2024 din Arabia Saudită, șeful Biroului de proiectare instrumente din Federația Rusă, Mikhail Karpov, a declarat, pe 04.02.2024, că, în acest an, va fi pus în funcțiune un nou bloc de minirachete pentru complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1M, care a fost conceput pentru combaterea dronelor.

Expoziția internațională de apărare și securitate World Defense Show 2024 se desfășoară în capitala Arabiei Saudite, Riad, în perioada 04-08 februarie.

“Pentru prima dată, la această expoziție, este prezentat un bloc de minirachete instalat pe complexul Pantsir-S1M, care permite creșterea de patru ori a încărcăturii de muniție. Acesta poate să lupte împotriva unui număr mare de ținte aeriene, în special împotriva dronelor”, a precizat Karpov într-un interviu acordat postului de televiziune Russia-24.

“Aceste tipuri de rachete nu se află încă în serviciul de luptă, desfășurând o serie de teste. Intenționăm să le punem în funcțiune în cursul anului viitor”, a menționat Mikhail Karpov.

Pantsir-S1M este versiunea modernizată a sistemului de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Pantsir-S1. Corporația de stat Rostec a anunțat recent că noul complex poate detecta ținte aeriene la o distanță de până la 80 de kilometri și poate lupta împotriva rachetelor hipersonice.

Totuși, Pantsir are slăbiciuni. În Ucraina, echipamentul protejează mai ales sisteme antiaeriene cu rază lungă (S-300/S-400) și bazele aeriene militare ruse. Zecile de atacuri reușite ale ucrainenilor asupra acestor facilități arată că Pantsir nu și-a făcut treaba.  

Comentariul autorului:

La ediția din acest an a expoziției din capitala Arabiei Saudite, care se desfășoară pentru a doua oară, delegația rusă și-a dublat participarea față de anul 2022. În total, peste 20 de întreprinderi ale Complexului Militar Industrial din Rusia vor fi prezente la standul unic al companiei Rosoboronexport.

Producătorii ruși vor oferi o gamă largă de produse, între care tancuri T-90MS, mașini de luptă ale infanteriei BMP-3, vehicule blindate Spartak și Typhoon-K.

De asemenea, la expoziție vor fi prezente un avion militar de transport Il-76MD-90 (E), un elicopter de atac de tip Ka-52 și complexe de UAV-uri cu drone Orlan-10E și Orlan-30.

Însă, cea mai mare parte a exponatelor vor proveni din domeniul apărării antiaeriene, care va fi reprezentată de sisteme S-400 Triumf, S-350E Vityaz, Viking, Buk-M2E și Tor, precum și de complexe portabile de tip Verba și Igla-S. Familia Pantsir va fi prezentă cu versiunile terestre Pantsir-S1 și Pantsir-S1M, precum și de versiunea navală Pantsir-ME.

După cum se poate constata, partea rusă mizează în continuare pe complexele de rachete și apărare antiaeriană de tip Pantsir, care sunt promovate inclusiv la export, cu toate că acestea și-au demonstrat limitele în timpul conflictelor moderne din Siria, Libia și Ucraina.

Probabil că, ținând cont de evoluțiile extrem de rapide în ceea ce privește întrebuințarea dronelor aeriene, specialiștii de profil din Rusia nu au timp să dezvolte de la zero un complex de apărare antiaeriană pentru lupta împotriva acestora. În aceste condiții, modernizarea din mers a complexelor Pantsir poate reprezenta o soluție pentru adaptarea rapidă la situația actuală.

Unul dintre avantajele complexului constă în faptul că acesta poate fi utilizat de toate categoriile de Forțe Armate, respectiv Forțele Terestre, Forțele Aerocosmice și Forțele Navale.

Trebuie remarcat faptul că, în armata rusă, complexele de rachete și artilerie antiaeriană de tip Pantsir-1M, cu rază scurtă de acțiune, au primit o misiune importantă, respectiv asigurarea protecției sistemelor cu rază lungă de acțiune de tip S-400 Triumf. Astfel, fiecare divizion de rachete antiaeriene S-400 a fost dotat cu o baterie de complexe Pantsir-S1.   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel