De ce tancurile ușoare franceze AMX-10 au probleme în Ucraina. Blindatul francez e foarte mobil, dar vine cu un dezavantaj major

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Franța a fost primul stat care a anunțat că va preda Ucrainei blindate care dispun de putere de foc, deschizând astfel drumul pentru deciziile occidentalilor de a livra tancuri Challenger 2, Leopard sau Abrams.

Parisul a anunțat încă de la începutul lui ianuarie că a decis să trimită în Ucraina AMX-10 RC, un blindat care se încadrează într-o categorie mai aparte: un blindat pe roți, cu un tun destul de puternic, de 105 mm, AMX-10 are o optică permițând trăgătorilor să lovească precis la aproximativ 1.500 de metri și dispune (teoretic)  de o armură de aluminiu, suficient de groasă pentru a rezista la șrapnel și gloanțelor de mitralieră.

Totuși, situația din zona de război pare să nu avantajeze deloc aceste blindate franceze. 

Dezvoltate în anii 1970, AMX-10 RC sunt adesea numite și tancuri ușoare. AMX-10 încă servește în prezent în armata franceză, dar este folosit cu succes în misiunile de luptă din Africa împotriva unor forțe care nu dispun de tehnică de luptă capabilă să distrugă blindate.

 

În Ucraina, în schimb, blindatele franceze se dovedesc „nepractice” pentru atacurile din prima linie

Foto: Militari ucraineni, în timpul utilizării unui vehicul blindat AMX-10 RC 

Astfel, potrivit mediei franceze, care citează, un ofițer ucrainean care comandă un batalion în Donbas, armamentul acestor vehicule cu roți și dispozitivele lor de optică și supraveghere sunt bune, dar echipamentele sunt „nepotrivite” pentru a fi desfășurare într-un atac din cauza blindajului foarte ușor.

„Din păcate, am avut un caz în care întreg echipajul de patru a murit înăuntru”, a spus ofițerul, pe nume de cod Spartan. „Rusia a declanșat foc de artilerie și unul dintre obuze a explodat în apropierea vehiculului. Șrapnelul a străpuns armura și a lovit magazia de muniție, care a explodat”, a adăugat maiorul. 

Militarul a spus că AMX-10 RC are avantajele sale, dar în mod clar nu este potrivit pentru operațiunile de asalt din prima linie.

„În acest război sub foc de artilerie de mare intensitate, armura slabă se dovedește a fi o slăbiciune majoră” împotriva armelor antitanc moderne, a continuat ofițerul care susține că blindajul vehiculelor de transport ușoare americane ”Oshkosh” și britanice ”Husky” sunt mai eficiente decât armura lui AMX-10 RC.

Pe lângă problema majoră în materie de protecție a echipajului, unele AMX-10 RC au și probleme de transmisie. Aparent, nu se descurcă bine când se deplasează pe drumuri prăfuite, mai arată ofițerul ucrainean.

Portalul Oryx evaluează că cel puțin trei AMX-10 RC au fost „abandonate” după ce au devenit inutilizabile în timpul luptei.

 

AMX-10 RC, studiu de caz și pentru România

MLI-84 „Jderul”. Foto: DefenseRomania

Din acest tip de eveniment tragic planificatorii și experții militari vor trage, cu siguranță, concluzii privind situațiile în care pot fi folosite unele echipamente cu specificații tehnice rezonabile, dar cu grad de protecție mai scăzut.

Un caz asemănător (în privința protecției militarilor) îl putem întâlni și la MLI-84 Jderul, Mașina de Luptă a Infanteriei, aflat în dotarea Armatei Române. Experții arată că blindatul modernizat de România acum câțiva ani are un sistem de ochire destul de performant, dar bătrânul ”Jder” este complet depășit la capitolul protecție, vehiculul fiind extrem de vulnerabil chiar și la foc de mitralieră de calibrul 7,62 mm care vizează blindajul lateral al MLI-84.

De altfel, România caută un înlocuitor pentru Jderul și dorește să achiziționeze noi vehicule de luptă pentru infanterie (IFV), ca parte a unui program militar de înzestrare. Costul estimat al viitoarelor vehicule de luptă este de aproape 3 miliarde de euro.

Trei mari producători mondiali de armament vor concura pentru contractul de furnizare a vehiculelor blindate.

Este vorba de vehiculul blindat de luptă ASCOD de la General Dynamics European Land Systems (GDLS), de vehiculul de luptă pentru infanterie Redback fabricat de compania sud-coreeană Hanwha Defence și de vehiculul de luptă Lynx de la Rheinmetall.

Acest program va avea două faze. Prima fază va implica achiziționarea a 246 de transportoare blindate de trupe, inclusiv simulatoare de antrenament și logistica. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,55 miliarde euro.

Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a încă 52 de MLI-uri, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa 2 este de 450 milioane euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel