MLI-84 îmbătrânește. România caută înlocuitor pentru Jderul, urmând să demareze achiziția de mașini de luptă ale infanteriei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
MLI-84 „Jderul”. Foto: DefenseRomania
MLI-84 „Jderul”. Foto: DefenseRomania

General-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut o trecere în revistă a programelor de înzestrare aflate în desfășurare, dar și a celor care vor urma pentru Armata română. Și, printre acestea, se numără achiziția de obuziere autopropulsate - anunțată de DefenseRomania în mai multe rânduri -, dar și cea de mașini de luptă ale infanteriei.

Generalul Incicaș a făcut aceste declarații în cadrul unei ediții a Pro Patria, difuzată la televiziunea națională, în contextul în care în această săptămână Direcția Generală pentru Armamente, structură care sprijinit dezvoltarea Armatei române pe timp de pace, dar și în perioada celor două războaie mondiale, a aniversat 105 ani.

„Desfășurăm activități în ceea ce privește programele de înzestrare mature. Aici m-aș referi la sistemele de radare și senzori pentru Forțele Terestre, dezvoltarea programului Piranha V, programul HIMARS. În ceea ce privește Forțele Aeriene, dezvoltarea programelor F-16 Fighting Falcon și Patriot. La Forțele Navale sistemul de rachete de coastă. Sunt programe mature, se fac livrări anual, se fac actualizări și avem o activitate intensă în derularea lor”, a precizat general-maior dr. Teodor Incicaș.

Pentru anul viitor Direcția Generală pentru Armamente are în vedere și alte proiecte:

„M-aș referi doar ca exemplu la obuzierele autopropulsate, la mașina de luptă a infanteriei, la sistemele de apărare antiaeriene cu bătaie mică și medie (n.r. - SHORAD/VSHORAD), la armament individual, aparatură optică.

De asemenea desfășurăm o serie de achiziții care sunt în curs sau aproape de finalizare, cum ar fi cele legate de sistemele de rachete antiaeriene portabile (n.r. - MANDAPS), sistemele de protecție CBRN, cele de avioane fără pilot, sistemele de război electronic, sisteme radar pentru aterizare a aeronavelor, dar și altele”, a conchis șeful Direcției Generale pentru Armamente, din cadrul MApN.

Tancuri K2 Panther sau obuziere autopropulsate K9 pentru Armata română? Lista scurtă de achiziții a României din Coreea de Sud

 

Despre MLI-84 „Jderul”

 

2. MLI-84M „J... (mli-84-jderul-fortele-terestre-romania_89531200.jpg)MLI-84M „Jderul”, sursă foto: Nicuşor Comănescu, militar din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei", via Forțele Terestre Române

MLI-84 (Mașina de Luptă a Infanteriei Model 1984) este un vehicul de luptă blindat, amfibiu, șenilat, aflat în dotarea Armatei române.

Republica Socialistă România a obținut de la URSS în 1982 licența pentru construirea a 178 de vehicule BMP-1, MLI-84 „Jderul” au fost modernizate în anii 199- pentru a fi aduse la standarde NATO.

Potrivit Forțelor Terestre Române, „Jderul” asigură transportul protejat al grupei de infanterie și ducerea lupei de către aceasta. Nimicește forța vie a inamicului și angajează lupta cu vehiculele blindate. De asemenea, contribuie la combaterea țintelor aeriene. Se foloșeste și la executarea de lovituri în dispozitivul inamic. Uneori execută misiuni specifice vânătorilor de munte.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Mașina de luptă are mare putere de foc având în înzestrare un tun de calibru 25 mm., o mitralieră cal. 7,62 mm și este echipată cu aparatură performantă de vedere și conducere pe timp de noapte permițând executarea de misiuni în condiții de timp nefavorabil.

CITEȘTE ȘI: Analiștii din Ucraina susțin că forțele armate ucrainene privesc spre mașina de luptă a infanteriei MLI-84M - „Jderul” românesc

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel