Dacă ați crezut că e „aglomerație” de obuziere de 155 mm, tocmai a mai apărut unul: Nemesis, cel mai nou produs de pe piață țintește înlocuirea unui obuzier consacrat

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Noul obuzier Nemesis de 155 mm, imagine concept. Photo source: GDLS
Noul obuzier Nemesis de 155 mm, imagine concept. Photo source: GDLS

Pe piața de armament tocmai a fost prezentat un nou obuzier de 155 mm. E vorba de Nemesis, un produs dezvoltat de General Dynamics European Land Systems (GDELS), filiala europeană a gigantului american.

Francezii au dezvoltat obuzierul de 155 mm Caesar, slovacii au Zuzana 2, ucrainenii se laudă cu 2S22 Bohdana, industria de apărare din Israel a dezvoltat Atmos, nemții au două obuziere Pzh-2000 și RCH155, sud-coreenii au intrat tare pe piață cu K9 Thunder - alegerea și a României -, industria de apărare din Suedia cu Archer iar finlandezii cu ARVE. 

Și totuși, credeați că e suficient?

Tocmai a fost prezentat un alt obuzier de 155 mm. E vorba de Nemesis.

 

Să facem cunoștință Nemesis, noul obuzier de 155 mm. Câteva date tehnice și generale

 

1. Noul obuzi... (nemesis-obuzier-155-mm_89564800.jpg)

Noul obuzier Nemesis de 155 mm, imagine concept. Photo source: GDLS

Așadar, pe 12 mai, cu ocazia expoziției internațională în domeniul apărării FEINDEF 25, de la Madrid, General Dynamics European Land Systems (GDELS), filiala europeană a grupului american General Dynamics Land Systems (GDLS), a prezentat Nemesis, un obuzier autopropulsat echipat cu un tun de 155 mm, montat pe șenile.

Mai precis Nemesis este un sistem de artilerie a cărui concepție se bazează pe vehiculului de luptă pentru infanterie ASCOD (Austrian Spanish Cooperation Development), produs tot de CDELS.

Este echipat cu o turelă automatizată AGM 155 mm/L52 (Artillerie-Geschütz-Modul), furnizată de KNDS Deutschland.

Potrivit explicațiilor oferite de producător, Nemesis poate fi operat de doar doi artileriști. Totuși, „datorită compartimentului ergonomic optimizat, poate găzdui un al treilea membru al echipajului dacă este necesar. Dar poate funcționa și fără nicio persoană la bord”.

Noul obuzier de 155 mm Nemesis are integrat un motor diesel de 1.100 CP și poate fi dotat cu șenile din oțel sau din cauciuc compozit. Datorită sistemului AGM-155, poate trage din mișcare și în toate direcțiile. În funcție de tipul obuzelor utilizate, raza de acțiune variază între 54 și 70 km.

 

Nemesis, cel mai nou produs de pe piață țintește înlocuirea unor obuziere consacrate: PzH 2000 șenilat sau M109

 

2. Un obuzier... (pzh_2000_panzerhaubitze_2000_60897400.jpg)

Un obuzier PzH 2000, al Armatei Germaniei, în timpul unui exercițiu de tragere

Nemesis ar putea de asemenea să înlocuiască PzH 2000 șenilate, aflate în dotarea forțelor terestre germane, sunt de părere și francezii de la Opex360. Nemții vor să formeze zece batalioane suplimentare de artilerie până în 2035 și să utilizeze 289 de obuziere autopropulsate și 76 de lansatoare multiple de rachete.

„Dezvoltat integral în Europa, Nemesis contribuie la o autonomie strategică mai mare a bătrânului continent. Așa cum conflictele recente au demonstrat într-un mod spectaculos, sprijinul de foc indirect autopropulsat rămâne un element major și un element decisiv pe câmpul de luptă, atât actual cât și în războiul viitorului. Iar acest nou obuzier care are la bază mașina de luptă ASCOD este un potențial înlocuitor pentru sistemele mai vechi, precum M109, aflat în prezent în serviciu în Armata spaniolă și în alte armate”, subliniază GDELS.

Și, într-adevăr, artileria rămâne regina. Lucru care s-a văzut și în Ucraina. 

În acest sens România a ales și ea înzestrarea cu obuziere de 155 mm, alegând K9 Thunder produs de coreeni, în versiune personalizată pentru Armata României, K9 Tunetul.

În iunie 2024 România a semnat un contract cu compania sud-coreeană Hanwha Aerospace pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, în varianta românească Tunetul, de calibru 155 mm și a 36 de vehicule de aprovizionare cu muniție K10.

Valoarea totală a contractului este de aproximativ 920 de milioane de dolari, reprezentând cea mai mare achiziție de armament a României din ultimii șapte ani. Mai mult, cei de la Hanwha vor construi în România o fabrică unde vor produce obuziere și sunt dispuși să producă și mașini de luptă de ultimă generație Redback.

CITEȘTE ȘI: Obuzierele K9 Thunder vor avea un nou motor. România va deține „versiunea românească” a Tunetului, produse într-o fabrică ridicată la noi

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel