Cum s-au prăbușit două generații de gândire germană într-o singură zi. Ambasadorul american Fried: Românii au avut dreptate în legătură cu Rusia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
EXCLUSIV
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia și membru al National Security Council în administrațiile Bill Clinton și George W. Bush, a oferit în exclusivitate un interviu DefenseRomania în care a admis că Vestul s-a înșelat profund în relația cu Federația Rusă. Data de 24 februarie 2022, invadarea pe scară largă a Ucrainei și generarea celei mai mari crize de securitate în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial stă mărturie faptului că România și statele din estul Europei au avut dreptate.

De-a lungul anilor liderii politici români, precum și cei militari, au atras atenția în nenumărate rânduri asupra agresiunii ruse și imperialismului rus aflat în creștere. Precum și a riscului unui război în Marea Neagră. 

În ciuda tuturor acestor avertismente venite din România, Polonia sau statele baltice, Vestul a continuat o politică deschisă în relația cu Rusia, deși au existat semnale precum Georgia (2008) sau Ucraina (anexarea Crimeei și susținerea războiului din Donbas în 2014). Căci în fond războiul nu a început în februarie 2022, ci în 2014.

Însă statele europene, mai ales Germania, au mizat pe politica unei relații comerciale cu Rusia, sperând că accesul la piața europeană, la lumea liberă și la tehnologia vestică va duce la o oarecare formă de democratizare a Rusiei și la stăvilirea agresiunii și imperialismului. 

S-au înșelat amarnic. Dar Occidentul nu poate fi condamnat că a încercat soluția păcii în locul armelor.

După februarie 2022 a devenit clar că două generații de gândire strategică germană asupra Rusiei s-au prăbușit. 

2. Vladimir P... (vladimir-putin-angela-merkel-germania-rusia_66382700.jpg)

Vladimir Putin și Angela Merkel, sursă foto: Kremlin

Germania, care a beneficiat de relația cu Rusia, din perspectivă economică prin accesul la gaze ieftine, a fost nevoită să se rupă brusc. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat ceea ce el a numit „Zeitenwende” (punct de cotitură), - într-un discurs istoric - o nouă eră de politică externă mai asertivă susținută de mai multe cheltuieli militare, pe 27 februarie 2022, la doar câteva zile după invazia Ucrainei de către Rusia.

Ca parte a Zeitenwende și ca prim pas pentru a moderniza armata, după decenii de subfinanțare după încheierea Războiului Rece, Germania a înființat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru achiziționarea de arme moderne și s-a angajat să ajungă ținta de a cheltui cel puțin 2% din PIB-ul național pentru apărare începând cu 2024.

 

Cum s-au prăbușit două generații de gândire strategică germană asupra Rusiei. România și Europa de Est au avut dreptate

 

Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia și membru al National Security Council în administrațiile Bill Clinton și George W. Bush, pentru DefenseRomania, recunoaște eșecul Occidentului în relația cu Rusia.

Germanii au înțeles că, practic, două generații de gândire strategică germană despre Rusia au fost greșite. Și germanii trebuie să se obișnuiască cu asta, iar eu nu sunt critic. Susțin regândirea lor. Ministrul lor al Apărării a fost într-adevăr realist în privința amenințării (n.r. - referire la afirmația că Germania trebuie să fie pregătită pentru un război major până în 2029). Francezii vorbesc într-un mod complet diferit. Vă amintiți când președintele francez Jacque Chirac a spus că țările est-europene ar trebui să tacă”, a precizat Daniel Fried, cu referire la evenimentele care au precedat Războiul din Irak care a fost susținut de statele din Europa de Est.

3. Sursă foto... (eurofighter-typhon-germania_07516600.jpg)

Sursă foto: Bundeswehr

„Iar acum președintele Macron a spus într-un mod pe care îl consider onest și curajos din punct de vedere politic, că francezii au ratat o oportunitate de a asculta.

Cu alte cuvinte, a recunoscut că ați avut dreptate și că și Franța s-a înșelat în privința Rusiei. Acum, aceasta este o chestiune foarte importantă. Îi acord un credit imens. El a vorbit într-un mod foarte diferit, iar acest lucru este pozitiv. Trebuie să vedem mai multă capacitate militară europeană. Este important să nu fie vorba doar de Statele Unite. Orice s-ar întâmpla, trebuie să vedem o mai mare capacitate militară europeană, în special din partea Germaniei. Ei au subfinanțat forțele lor armate pentru o lungă perioadă de timp. O recunosc. Își dau seama și trebuie să se grăbească.

Polonezii investesc mult, iar armata lor este serioasă. Românii investesc foarte mult și ei, iar Polonia și România trebuie să fie susținute de marile puteri vest-europene și trebuie să fie susținute de americani”, a mai completat înaltul oficial american.

Interviul complet acordat de ammbasadorul Daniel Fried în exclusivitate DefenseRomania, preluat și de rețelele trustului DC Media Group

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel