Cum alimentează rușii conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan: 'Avioanele F-16 ale Turciei s-au îndreptat spre Erevan'

Tudor Curtifan |
Data publicării:

În contextul în care luptele de la frontiera dintre Azerbaidjan și Armenia în regiunea disputată Nagorno-Karabah au reizbucnit la jumătatea lunii trecute, mass-media e invadată cu fel de fel de informații ce trebuie puse sub semnul întrebării.

Știm că ministerul azer al Apărării a precizat vineri într-un comunicat de presă, publicat pe platformare de social media, că mai multe aeronave de la luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au ajuns în Azerbaidjan pentru a participa la exercițiile militare comune. Informația e oficială și a fost confirmată după ce tot în cursul săptămânii trecute, Ankara a desfășurat mai multe aeronave militare în Azerbaidjan, printre care şi un elicopter de atac T129, în același context al exercițiilor militare comune cu partea azeră.

Dar aceste desfășurări au dat naștere și unor informații controversate. Portalul militar rus Avia.pro anunța în urmă cu două zile, citând ”surse proprii”, că două aeronave F-16 ale Turciei s-au îndreptat spre Erevan în formație de luptă, ceea ce rușii au numit o provocare din partea Turciei. Sursa citată preciza că avioanele au ajuns la aproximativ 56 de kilometri de capitala Armeniei.

Rusia este un aliat al Armeniei, în timp ce Turcia susține Azerbaidjanul. Informația publicată de portalul rus poate fi privită în contextul relațiilor spinoase dintre Moscova și Ankara. Rușii și turcii sunt implicați și în conflictele din Siria și Libia unde susțin tabere diferite.

 

Armenia face lumină și spune că avioanele F-16 ale Turciei nu s-au îndreptat spre Erevan

 

Această informație controversată a dus la o reacție oficială din partea Ministerului Apărării de la Erevan. Shushan Stapanyan, purtător de cuvânt în cadrul ministerului, a negat aceste date și a declarat că „informațiile nu corespund realității”, potrivit Public Radio of Armenia. Totodată, Erevanul a adăugat că situația de la graniță este relativ calmă, dar a acuzat partea azeră că a încălcat de opt ori acordurile de încetare a focului prin deschiderea focului în direcția forțelor armene.

CITEȘTE ȘI: Azerbaidjanul amenință Armenia că va bombarda o centrală nucleară. Erevanul denunță 'terorism de stat' și 'intenții genocidare'

Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah.

Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. De atunci, negocierile în vederea unui tratat de pace sunt mediate de Grupul de la Minsk - un grup de mediatori internaţionali coprezidat de Rusia, Franţa şi SUA.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel