"Uneori, găsim rămăşiţe istorice. Însă până acum nu găsisem nimic care să fie la fel de interesant precum această epavă", a declarat Ole Petter Hobberstad, un inginer-şef de la Statnett, operatorul reţelei electrice norvegiene, care a anunţat descoperirea.
Cu o lungime de 174 de metri, vasul german a participat la invadarea Norvegiei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe 9 august 1940, după ce a debarcat trupe naziste pe ţărmul Norvegiei, crucişătorul a fost avariat de artileria norvegiană şi apoi lovit de o torpilă lansată de un submarin britanic. Crucişătorul Karlsruhe a fost în cele din urmă distrus de un submarin german în timp ce se scufunda în largul portului Kristiansand, aflat în extremitatea sudică a Norvegiei.
În urmă cu trei ani, mai multe sonare au detectat o epavă neidentificată în proximitatea unui cablu de înaltă tensiune care leagă Norvegia de Danemarca, însă Statnett nu a avut timp să facă în acea perioadă mai multe cercetări, au precizat reprezentanţii companiei.
Pe 30 iunie 2020, după o furtună, o misiune cu rol de inspectare a fost trimisă în zonă pentru a verifica starea cablurilor electrice subacvatice, cu ajutorul unui submersibil telecomandat. La o distanţă de circa 50 de metri de acel cablu, "aparatul a arătat o epavă imensă, care fusese torpilată. Abia după ce au văzut tunurile şi un simbol nazist, Ole Petter Hobberstad şi echipajul au înţeles că acesta data din perioada războiului", a explicat o purtătoare de cuvânt a companiei Statnett într-un comunicat.
Muzeul Maritim al Norvegiei a confirmat apoi că nu mai exista niciun dubiu: epava aparţinea într-adevăr crucişătorului Karlsruhe, care nu fusese niciodată localizată după dispariţia sa din urmă cu 80 de ani.
Epava se află la o distanţă de 13 mile nautice (24 kilometri) de Kristiansand. Ea este perfect dreaptă pe fundul mării, o raritate potrivit experţilor, întrucât cele mai multe dintre epavele navelor de această mărime se apleacă într-o parte. Construit în oraşul Kiel din nordul Germaniei, crucişătorul Karlsruhe a fost lansat la apă în 1927.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News