Coreea de Sud va construi două reactoare nucleare în Republica Cehă, o investiție de 18,2 miliarde de dolari

Centrala nucleară / Martin Dostál, flickr
Centrala nucleară / Martin Dostál, flickr

Coreea de Sud a câștigat un proiect de 18 miliarde de dolari pentru construirea a două reactoare nucleare în Republica Cehă. În prezent, Republica Cehă își obține aproximativ 40% din producția de energie electrică de la cele două centrale nucleare existente.

Un consorțiu sud-coreean condus de Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) va semna miercurea viitoare un acord final pentru proiect cu filiala CEZ, Elektrarna Dukovany II (EDU II).

Mai exact, compania de stat Elektrárna Dukovany II va semna pe 7 mai un contract de 100 de miliarde CZK (4,5 miiarde de dolari) cu compania sud-coreeană KHNP privind construirea a două unități nucleare la Dukovany. Se estimează că întreg proiectul va costa 400 de miliarde de coroane (aprox 18,2 miliarde de dolari), arată Reuters.

„Am făcut un pas important în cadrul guvernului pentru a asigura securitatea energetică și autosuficiența Republicii Cehe. Un contract cu KHNP va fi semnat pe 7 mai”, a declarat miercuri premierul Petr Fiala (ODS) după o ședință de guvern.

Guvernul sud-coreean a confirmat imediat declarația guvernului ceh.

Această înțelegere este prima „victorie” externă a Coreei de Sud din 2009, când KHNP a câștigat contractul pentru construirea centralei nucleare Baraka din Emiratele Arabe Unite.

În iulie 2024, Coreea de Sud a fost selectată drept ofertantul preferat pentru proiectul ceh de construire a două reactoare nucleare la centrala electrică Dukovany.

Cu toate acestea, pentru a încheia acordul, țara a trebuit să depășească numeroase obstacole. În ianuarie, KHNP a ajuns la un acord cu compania energetică americană Westinghouse Electric pentru a soluționa o dispută privind proprietatea intelectuală referitoare la un proiect de centrală electrică cehă.

Proiectele nucleare se confruntă adesea cu depășiri uriașe de costuri, pe care cehii au încercat să le elimine în contractele fixe cu KHNP, care a fost aleasă în locul EDF, compania franceză.

O contestație a companiei energetice franceze Electricité de France (EDF) a fost respinsă recent de Oficiul Antimonopol din Praga.

Finanțarea se va sigura printr-un împrumut de stat către compania Electrică Dukovany II.

CEZ, care este deținută în proporție de 70% de stat, acceptase să construiască un singur reactor la centrala sa electrică Dukovany cu împrumuturi și garanții de stat, dar a căutat o finanțare alternativă după ce guvernul a extins proiectul la două unități.

După obținerea autorizației de operare a unităților, împrumutul va fi rambursat statului pe o perioadă de treizeci de ani.

Împrumutul de stat va fi acordat numai după primirea confirmării din partea Comisiei Europene pentru finanțarea ambelor unități. Până atunci, compania Elektrarna Dukovany II va fi împrumutată în condiții comerciale, adică cu dobândă.

Construcția este programată să înceapă în 2029, iar prima unitate este programată să intre în funcțiune pentru testare în 2036.

Guvernul ceh va achiziționa o participație de 80% la filiala CEZ Elektrarna Dukovany (EDU) II. Grupul CEZ va păstra o cincime din acțiuni, ceea ce va asigura sprijinul și implicarea experților în proiect. Acordul acționarilor va permite statului să cumpere această participație de 20% în orice moment în viitor.

În prezent, Republica Cehă își obține aproximativ 40% din producția de energie electrică de la cele două centrale nucleare existente. Exportă o cantitate din ce în ce mai mică de energie, deoarece surplusul său scade odată cu dezafectarea centralelor pe cărbune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel