Putin i-a spus lui Xi Jinping că a înțeles „întrebările și preocupările” sale cu privire la Ucraina. Președintele rus a apăsat și ”butonul” Taiwan

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Xi Jinping și Putin vor lua parte, în Uzbekistan, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.
Xi Jinping și Putin vor lua parte, în Uzbekistan, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Cei doi lideri au avut prima întâlnire de la invazia din 24 februarie.

În timpul unei întâlniri din Uzbekistan între președintele chinez Xi Jinping și Vladimir Putin, acesta din urmă l-a lăudat pe liderul chinez pentru poziția sa „echilibrată” față de războiul împotriva Ucrainei, dar a spus că înțelege „întrebările și îngrijorările legate de acest lucru”, scrie Reuters.

La Samarkand, Xi Jinping și Putin vor lua parte la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO). 

Aceasta este prima lor întâlnire față în față de când Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie.

China se abține să condamne războiul rusesc, pe care se ferește să îl numească o invazie militară.

"Îți înțelegem întrebările și preocupările cu privire la acest lucru. În timpul întâlnirii de astăzi, vom explica, desigur, poziția noastră", a spus Putin.

 

Subiectul Taiwan

 

Putin s-a referit la insistențele Beijingului că alte țări nu recunosc Taiwan, o insulă autonomă pe care Beijingul o pretinde ca parte a Chinei, ca țară independentă.

El i-a mai spus liderului chinez că Moscova sprijină politica Beijingului „o singură China” și se opune „provocărilor” americane în strâmtoarea Taiwan.

„Intenționăm să aderăm ferm la principiul „O singură China”, a spus Putin.

El a adăugat că Rusia „condamnă provocările din partea Statelor Unite și a sateliților lor în strâmtoarea Taiwan”, o posibilă referire la navele de război ale marinei americane care navighează prin apele internaționale în strâmtoarea Taiwan pe 27 august.

Președintele chinez Xi Jinping nu a participat la cina cu cei 11 șefi de stat, la care au participat, totuși, Vladimir Putin  și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

O sursă guvernamentală uzbecă a confirmat absența lui Xi și a spus că delegația chineză a invocat politica sa privind COVID-19.

***

Pe 13 septembrie, Yang Jiechi, un înalt oficial al diplomației chineze, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC, a declarat că relațiile dintre Republica Populară Chineză și Rusia „au fost întotdeauna pe drumul cel bun”, mulțumită lui Xi Jinping și lui Putin.

Pe de altă parte, pe 14 septembrie, în timpul unei întâlniri cu președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokaev , Xi Jinping a spus că China va continua să „sprijine cu hotărâre Kazahstanul în apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel