China devine principalul furnizor de echipamente vitale pentru industria militară a Rusiei

Linia de producție a uzinei ruse de tancuri Uralvagonzavod.
Linia de producție a uzinei ruse de tancuri Uralvagonzavod.

Producătorii chinezi domină comerțul cu Rusia prin furnizarea de ansamble și echipamente vitale pentru complexul militaro-industrial al Rusiei, arată o analiză a Financial Times.

Publicația americană atrage atenția asupra a două tendințe îngrijorătoare: creșterea livrărilor de echipamente chinezești și ponderea mărfurilor chinezești în importurile rusești.

Rusia nu are de ales decât să se bazeze pe China, deoarece nu mai poate importa echipamente europene, în urma sancțiunilor impose de Uniunea Europeană. Iar China umple rapid această nișă. 

Astfel, de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, China și-a mărit de 10 ori livrările de echipamente de înaltă precizie care pot fi folosite pentru industria militară în Rusia.

Conform datelor vamale rusești, în iulie 2023, producătorii chinezi au furnizat echipamente în valoare de 68 de milioane de dolari. Înainte de invazie, în februarie 2022, volumul proviziilor se ridica la doar 6,5 milioane de dolari.

În plus, în iulie 2023, mașinile-unelte CNC din China reprezentau 57% din toate importurile rusești, în timp ce înainte de război, această cifră era de 12%.

 

Producătorii chinezi domină comerțul cu elemente vitale pentru industria militară a Moscovei

 

După cum a declarat liderul chinez Xi Jinping în octombrie 2023, cifra de afaceri anuală dintre cele două țări a atins un „maxim istoric” - aproape 200 de miliarde de dolari.

Explicând dorința Chinei de a coopera cu Rusia, Financial Times indică interesele politice comune ale acestor două țări.

„China și Rusia au aceleași interese politice, care sunt să provoace și să se opună Statelor Unite”, scrie FT, făcând referire la experți din domeniu.

La rândul lor, SUA au fost reticente în a impune sancțiuni financiare companiilor chineze care ajută Rusia, temându-se că acest lucru ar putea provoca o criză în relațiile cu Beijingul.

În primul rând, Beijingul susține că nu furnizează Federației Ruse arme letale și nu sprijină agresiunea sa militară împotriva Ucrainei.

În al doilea rând, nu este încă clar cum folosește Rusia dispozitivele CNC din China.

Potrivit Olena Yurchenko, expert al Consiliului de Securitate Economică al Ucrainei, ar fi „aproape imposibil” să folosești o mașină CNC chineză la o fabrică care și-a construit procesele de producție pe un echipament al altui producător, cu caracteristici tehnice diferite.

Experții subliniază, de asemenea, comentariile publice recente ale unui expert rus în industrie, care a declarat că echipamentele chineze sunt mai puțin precise și au o durată de viață mai scurtă decât echipamentele produse de companiile germane și japoneze.

În același timp, nu există nicio îndoială că comerțul dintre China și Federația Rusă, inclusiv petrol, echipamente, bunuri de larg consum și mașini-unelte, ajută la susținerea economiei Rusiei afectate de sancțiuni.

Potrivit publicației, Moscova importă și volume importante de echipamente CNC produse în Taiwan și Coreea de Sud.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel