Cât va plăti România pentru infrastructura de F-35? Să luăm cazul Germaniei unde calculele au fost făcute greșit iar investiția depășește miliardul de euro

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

România, asemenea multor națiuni europene, a ales avioane de generația a V-a americane: F-35 Lightning II. Că F-35 nu e un avion ieftin, nu e niciun secret. Însă costurile de operare, infrastructura și mentenanța pe întreaga perioadă a vieții sunt cu adevărat relevante.

La începutul lunii august 2023, MApN a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multi-rol generația a V-a de tip F-35.

Costul estimativ al programului este de 6.5 miliarde de dolari, fără TVA.

Astfel, F-35 va detrona achiziția sistemelor antiaeriene Patriot și va deține un record greu de bătut în viitorul apropiat, de cel mai scump program de înzestrare din istoria Armatei României.

2. F-35 al Fo... (whatsapp-image-2023-02-19-at-14-15-28_37551700.jpeg)

F-35 al Forțelor Aeriene Norvegiene

 

Cât va plăti România pentru infrastructura F-35? Cazul Germaniei care a făcut greșit calculele iar „factura” finală se ridică la 1.2 miliarde de euro

 

E greu de menționat care e costul pe care îl va plăti România pentru dezvoltarea infrastructurii de F-35 Lightning II. 

F-35 au mai operat în România, fiind dislocate imediat după invadarea Ucrainei. Americanii au aterizat pe Baza 86 Borcea, sediul escadrilei de F-16 Fightning Falcon a României. Însă infrastructura pentru dislocarea permanentă a avioanelor de generația a V-a într-o bază aeriană presupune mult mai mult decât pistele.

Germania spre exemplu își modernizează Baza Aeriană Buchel din Renania pentru a putea găzdui viitoarea flotă de F-35. Însă Bundeswehr-ul a făcut greșit calculele. 

Business Insider Deuchland a intrat în posesia unor documente confidențiale ale Bundestagului (n.r. Parlamentul german), care confirmă ceea ce a scris întâia oară publicația germană Wirtschaftswoche: Costul inițial pentru extinderea bazei s-a dublat.

Astfel, planul anterior era că extinderea baze, construcția de noi simulatoare, puncte de control a misiunilor, clădiri administrative, etc, vor costa 525 de milioane de euro. Potrivit sursei ctaite documentele indică faptul că până la finalul luinii noiembrie 2026 costul se va ridica la 1.2 miliarde de euro.

Desigur, acest lucru nu înseamnă nici pe departe că „factura” României pentru infrastructura de F-35 va fi la fel de mare, în contextul în care la baza Buchel americanii au dislocat inclusiv bombe nucleare B61 care vor fi integrate și pe F-35. Însă exemplul Germaniei arată că planificarea trebuie să se facă cu maximă atenție și,desigur, din timp.

CITEȘTE ȘI: F-35, mai mult decât o achiziție. Generalul american Ben Hodges: România va deține un avion cum nu mai există în lume. Dar mai e un mare avantaj

3. F-35, surs... (f-35-lockheed-martin_22084800.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Decizia Germaniei privind achiziția de F-35 a fost luată pe fondul faptului că doar F-35 va fi certificat pentru a transporta bombe nucleare B61 integrat pe bătrânele Tornado germane.

Reamintim că Germania a anunțat, oficial, în decembrie 2022, că va achiziționa 35 de avioane F-35A (cu 8,4 miliarde de dolari), care să înlocuiască aeronavele Panavia Tornado în descurajarea nucleară. 

CITEȘTE ȘI: Fuzelajul F-35, „made in” Germania. Nemții vor ridica de la zero o fabrică ultramodernă pentru a fabrica fuzelajul F-35 americane

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel