F-35, mai mult decât o achiziție. Gen. Ben Hodges: România va deține un avion cum nu mai există în lume. Dar mai e un mare avantaj

Darius Muresan |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Generalul-locotenent american (r.) Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane staţionate în Europa, a făcut câteva referiri despre achiziția de F-35 Lightning II de către România, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania.

Spre finalul anului trecut Ben Hodges a acordat în exclusivitate un interviu DefenseRomania, într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, ediție realizată cu sprijinul partenerilor noștri de la New Strategy Center.

În cadrul emisiunii generalul american a fost întrebat inclusiv despre achiziția de F-35 Lightning II, avioane de luptă de generația a 5-a, pe care o va realiza România.

 

Ben Hodges: Nu mai există în lume un alt avion ca F-35. Dar România va mai avea un avantaj major

 

2. F-35, surs... (f-35-sua-fulger_63881100.jpg)

F-35, sursă foto: U.S. Air Force via Nellis Air Force Base

Ben Hodges admite că F-35 e un program foarte scump, dar ne sfătuiește să privim lucrurile nu doar din perspectiva achiziției, ci ca pe o oportunitate. Nu doar că Forțele Aeriene Române vor deține cel mai performant avion de luptă din lume, dar România va intra în clubul select al F-35.

În opinia lui Ben Hodges, această piloții români, tehnicienii de la sol și ROAF în ansamblu vor beneficia nu doar de interoperabilitate cât și de integrarea în comunitatea F-35.

Mai mult, generalul american nu exclude ca industria aeronautică din România să fie, într-o formă sau alta, implicată în procesul de mentenanță a avioanelor de generația a 5-a.

„Cele două lucruri bune despre F-35 pentru România sunt că, în primul rând, nu există alt avion în lume ca F-35! Are capacități care vor continua să se îmbunătățească și, pe măsură ce piloții devin din ce în ce mai buni, va oferi României o capacitate reală.

Dar al doilea lucru este că acum faceți parte din comunitatea F-35, la fel ca și cum e cazul cu F-16. Veți face parte din această comunitate F-35 care include și alte națiuni. Germanii se îndreaptă și ei spre F-35, precum o fac cele mai multe națiuni europene.

Deci, în ceea ce privește compatibilitatea cu aliații americani, britanici și alți aliați, F-35 este un plus.

Dar, desigur, este foarte scump. Nu există nicio îndoială despre asta. Este scump. Dar cred că acest lucru probabil creează potențial pentru un viitor în care vom avea participare românească la întreținere, de exemplu. Există beneficii economice. Nu este doar o achiziție”, a precizat Ben Hodges, pentru DefenseRomania.

 

Cât va achita România pe avioanele F-35. Cel mai scump program din istoria Armatei

 

3. F-35 Light... (f-35-motor-pratt---whitney-f-135_21870100.jpg)

F-35 Lightning II. Foto: U.S. Air Force

La începutul lunii august 2023, MApN a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multi-rol generația a V-a de tip F-35.

Costul estimativ al programului este de 6.5 miliarde de dolari, fără TVA.

La momentul respectiv, Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a precizat că ,,se face primul pas pentru dotarea Forțelor Aeriene Române cu o capabilitate de ultimă generație care va oferi României un statut consolidat în arhitectura de securitate pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre”.

În etapa a doua țara noastră intenționează să achiziționeze încă 16 avioane F-35.

În prezent, până la F-35, după retragerea bătrânelor avioane MiG-21 din serviciu, România operează o escadrilă de F-16 Fighting Falcon formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia.

Au fost achiziționate și 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene, în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. Acestea urmează să ajungă în țară în următoarea perioadă.

CITEȘTE ȘI: România are o listă lungă de „cumpărături”. Avioane F-35, obuziere autopropulsate sau drone kamikaze. Alte programe majore sunt în pregătire la MApN

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel