Anul în care România a bătut recordul. F-35 detronează Patriot și devine cel mai scump program din istoria Armatei României

Un F-35A este realimentat şi pregătit pentru decolare pe o autostradă din Tervo, Finlanda /Foto: Ole Andreas Vekve, Forțele Armate Norvegiene.
Un F-35A este realimentat şi pregătit pentru decolare pe o autostradă din Tervo, Finlanda /Foto: Ole Andreas Vekve, Forțele Armate Norvegiene.

2023 a oficializat achiziția României de avioane de generația a V-a F-35 Lightning II, program care va deține și recordul pentru cel mai scump program de înzestrare din istoria Armatei României.

La începutul lunii august, MApN a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multi-rol generația a V-a de tip F-35.

Costul estimativ al programului este de 6.5 miliarde de dolari, fără TVA.

La momentul respectiv, Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a precizat că ,,se face primul pas pentru dotarea Forțelor Aeriene Române cu o capabilitate de ultimă generație care va oferi României un statut consolidat în arhitectura de securitate pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre”.

În etapa a doua țara noastră intenționează să achiziționeze încă 16 avioane F-35.

În prezent, până la F-35, după retragerea bătrânelor avioane MiG-21 din serviciu, România operează o escadrilă de F-16 Fighting Falcon formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia.

Au fost achiziționate și 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene, în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. Acestea urmează să ajungă în țară în următoarea perioadă.

Potrivit estimărilor, primele F-35 românești vor ajunge în țara noastră în primii ani ai deceniului 2030.

 

F-35 a detronat Patriot. Până în prezent sistemele de apărare americane sunt cel mai scump program din istoria Armatei României

 

2. Avion de g... (avion_f-35-02_83569200.jpg)

Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force

F-35 va detrona Patriot și va deține un record greu de bătut în viitorul apropiat, de cel mai scump program de înzestrare din istoria Armatei României.

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.

Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României, până la F-35.

Concomitent anul acesta România a cerut undă verde Parlamentului pentru programul SHORAD/VSHORAD (rază scurtă și foarte scurtă de acțiune).

Programul constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.

CITEȘTE ȘI: F-16 Block 70 Viper achiziționat de Bulgaria e un „ucigaș de monștri”. Lockheed Martin: F-16 bulgare și F-35 românești vor zbura împreună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel