Cât cheltuie Europa pentru pensiile militare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Franceză, Regimentul 61 artilerie, facebook
Armata Franceză, Regimentul 61 artilerie, facebook

Majoritatea țărilor europene și-a sporit considerabil cheltuielile militare în 2024: Polonia a cheltuit cu 31% mai mult decât anul precedent și investește 4,2% din PIB pentru apărare, în timp ce Germania este acum pe locul patru în rândul țărilor cu cele mai mari cheltuieli militare (după SUA, China și Rusia) și cheltuiește acum 2,1% din PIB-ul țării. 

Membrii europeni ai NATO se grăbesc să majoreze cheltuielile pentru echipamente militare, în contextul în care o Rusie beligerantă le amenință flancul estic.

Cheltuielile militare record ale statelor NATO din 2024 au vizat achiziții de tehnică de luptă, însă un procent important din sumele alocate apărării îl reprezintă și pensiile militare, notează o analiză Reuters.

Opt din cele 11 state europene au atins anul trecut obiectivul de cheltuieli de 2% din PIB. Excluzând însă pensiile militare, acest număr scade la doar cinci state care îndeplinesc obiectivul NATO.

Publicația a analizat bugetele apărării din 13 state NATO, iar concluzia care se desprinde este că pensiile militare reprezintă o parte importantă - și în mare parte trecută cu vederea - din bugetele lor de apărare.

 

Cheltuieli în Europa

 

Practic, dacă ne uităm pe cifrele oficiale, investițiile în tehnică militară nu sunt atât de spectaculoase pe cât am putea crede la prima vedere, iar primele patru state NATO - printre care și România - își consumă aproape 20% din bugetul Apărării pentru plata pensiilor militare.

Spre exemplu, în 2014, România a declarat cheltuieli militare de peste 8,7 miliarde de dolari. Suma include - alături de achizițiile de tehnică de luptă - și cheltuielile pentru pensiile militare, dar și alte costuri indirecte, precum salarii ale militarilor activi, exerciții militare sau întreținere echipamente.

Aflăm din raportul Reuters că alocările României pentru pensiile militare sunt de 17,5% din bugetul Apărării, adică aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Potrivit MApN, media pensiilor militare nete este de 5.392 lei, în evidențe afându-se peste 86 de mii de beneficiari.

Ponderea pensiilor militare în bugetul Apărării / grafic Reuters

Povara pensiilor Germaniei este comparativ mai mică, reprezentând 11,5% din cheltuielile de apărare, ceea ce pune într-o lumină mai favorabilă o țară a cărei istorie complexă a făcut-o în mod tradițional reticentă la o militarizare mai mare, dar care acum își sporește capacitățile, arată publicația.

Franța abia atinge obiectivul de 2% datorită cheltuielilor cu pensiile. Fără această cheltuială, a patra cea mai mare forță militară a NATO ar fi doar la 1,7% în acest an. Bugetul apărării al Franței pentru 2025 include 9,5 miliarde de euro pentru pensii, mult mai mult decât cele 5,7 miliarde de euro cheltuite pentru întreținerea arsenalului nuclear aerian și submarin.

Italia este într-o situația și mai complicată. Italia a raportat la ONU că a cheltuit 5,2 miliarde de euro  pentru pensiile militare în 2023, sau 18% din totalul cheltuielilor militare, mai mult decât a cheltuit pentru aeronave și nave.

Statele Unite

Spre deosebire de poverile adesea umflate ale pensiilor aliaților săi europeni, Statele Unite cheltuiesc echivalentul a 8,5% din bugetul apărării pentru beneficii de pensionare. Washingtonul transferă o mare parte din aceste costuri către alte părți ale guvernului, limitând impactul direct asupra cheltuielilor pentru apărare.

Din cele 72 de miliarde de dolari plătite anul trecut de fondul de pensii militare americane, doar 24 de miliarde de dolari au provenit direct din bugetul Departamentului Apărării. Restul a provenit din venituri din investiții și o subvenție de la Trezoreria SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel