Care va fi mișcarea României? Bulgaria se pregătește să se alăture Poloniei și Ungariei și va interzice importul cerealelor ucrainene. CE critică deciziile

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Criza cerealelor ucrainene pe fondul războiului Rusiei. Foto: SHUTTERSTOCK/DobraKobra via Euractiv
Criza cerealelor ucrainene pe fondul războiului Rusiei. Foto: SHUTTERSTOCK/DobraKobra via Euractiv

Mai multe surse media internaționale anunță că Executivul din Bulgaria va decide interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, decizie identică cu Polonia și Ungaria. Pe de altă parte Comisia Europeană critică deciziile unilaterale luate de statele vecine Ucrainei. Până în prezent, România nu a anunțat măsuri extreme, dar se numără printre statele care cer măsuri imediate pentru îmbunătățirea situației.

România a anunțat în schimb că nu exclude reintroducerea taxelor pentru cerealele ucrainene. De partea cealaltă Polonia și Ungaria au decis să interzică importurile de cereale și de anumite alimente din Ucraina pentru a-și proteja propriile sectoare agricole.  Polonia a interzis inclusiv tranzitul. O decizie similară a fost luată și de Slovacia care a blocat vânzarea cerealelor ucrainene.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene din cauza blocajelor logistice, afectând prețurile și vânzările pentru producătorii locali.

Totodată, după invazia barbară a Rusiei asupra Ucrainei, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu. Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.

Mikola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a anunțat că va purta în cursul acestei zile discuții cu Polonia cu privire la criza cerealelor iar miercuri cu România, urmând ca mai apoi joi ucrainenii să poarte discuții cu Slovacia.

 

România nu a anunțat încă măsuri extreme, dar cere reintroducerea taxelor

 

În cadrul discuțiilor cu liderii europeni, ministrul Agriculturii Petre Daea a precizat că  cerealele care vin din Ucraina trebuie se ducă pe culoarul de transport creat şi să nu rămână în ţările limitrofe conflictului.

„Să se introducă măsuri care înseamnă restricţii la vamă prin taxe vamale şi Comisia trebuie să analizeze această situaţie şi este de luat în seamă. (...) Să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar prin care să se ştie în fiecare moment ce cantitate de cereale există în drum spre ţările care sunt în vecinătatea conflictului armat şi, evident, să se intervină cu mecanisme automate de sprijin, în condiţiile în care se ştie că există un efect negativ asupra pieţei din România.

Dacă ştim că avem un efect negativ, şi ştim, atunci să vină automat sume de sprijin pentru ţările care sunt afectate. Eu, ministrul Agriculturii, susţin că aceste cereale trebuie să se ducă pe culoarul acesta de transport şi să nu rămână în ţările limitrofe conflictului, întrucât iată unde ne-a adus şi acum noi învârtim situaţia aceasta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia, în sensul că, eliberând graniţa şi ridicându-se taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piaţa unică a Uniunii Europene", a menţionat Daea, citat de Agerpres, în cursul săptămânii trecute.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel