Sprijin, dar și autoprotecție. Polonia și Ungaria au decis să interzică importurile de cereale și alimente din Ucraina

Costea Cătălin |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia și Ungaria au decis să interzică importurile de cereale și de anumite alimente din Ucraina pentru a-și proteja propriile sectoare agricole, după cum au declarat sâmbătă cele două guverne care s-au confruntat în ultima perioadă cu o invadare a piețelor naționale cu produse ucrainene la prețuri scăzute.

Ucraina și-a exprimat regretul față de decizia poloneză, declarând că „rezolvarea diverselor probleme prin acțiuni unilaterale drastice nu va ajuta la o soluționare pozitivă a situației”.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene din cauza blocajelor logistice, afectând prețurile și vânzările pentru producătorii locali.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniștrii din cinci țări est-europene (Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria) au declarat că volumul de cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne de pasăre și zahăr a înregistrat o creștere „fără precedent” și au subliniat că ar trebui luată în considerare introducerea de tarife pentru importurile agricole din Ucraina .

Impactul ofertei excesive a creat o problemă politică pentru Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia, aflat la guvernare, într-un an electoral, cu economia aflată în stagflație.

„Astăzi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice importul de cereale dar și a zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)”, a declarat liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, în cadrul unei adunări a partidului.

Lista acestor mărfuri, care variază „de la cereale la produse din miere, foarte, foarte multe lucruri”, va fi inclusă în regulamentul guvernamental, a adăugat Kaczynski.

Foto: Recoltarea cerealelor

Însă acesta a ținut să precizeze: „Suntem și rămânem prieteni și aliați neschimbați ai Ucrainei. O vom sprijini și o susținem. Dar este de datoria fiecărui stat, fiecărei autorităţi, fiecărei autorităţi bune, în orice caz, să protejeze interesele cetăţenilor săi.”

De partea cealaltă, Ministerul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina a declarat că interdicția poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile și a cerut discuții pentru a rezolva problema.

„Înțelegem că fermierii polonezi se află într-o situație dificilă, dar subliniem că fermierii ucraineni se află în cea mai dificilă situație în acest moment”, se arată într-un comunicat al ministerului ucrainean de resort..

Ulterior, tot în cursul zilei de ieri, guvernul premierului naționalist maghiar Viktor Orban s-a alăturat interdicției, declarând că menținerea stării actuale va cauza daune grave fermierilor locali.

Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care interzicerea importurilor de cereale și alte alimente va intra în vigoare și a declarat că se așteaptă la schimbări în reglementările UE, inclusiv privind o regândire a eliminării taxelor de import pentru produsele ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel