Biden și-a aranjat armatele. SUA schimbă tonul cu China, dar dă asigurări că va câștiga 'competiția viitorului'

H.D. Hartmann |
Data publicării:
O aeronavă EA-18G Growle, pregătindu-se să aterizeze pe portavionul USS Gerald R. Ford. Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)
O aeronavă EA-18G Growle, pregătindu-se să aterizeze pe portavionul USS Gerald R. Ford. Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)

În cadrul tradiționalei vizitei de început de mandat prezidențial la Pentagon, președintele Joe Biden a anunțat o revizuire a modului în care armata americană gândește strategia sa  pentru a descuraja China în regiunea Pacificului.

Primit cu onorurile oferite comandatului șef în funcție, Joe Biden a avansat câteva idei despre cum vor arăta protocoalele militare ale SUA în raport cu puterea crescândă a Chinei.

Biden, căruia i s-a alăturat și vicepreședintele Kamala Harris, subliniind astfel mai mult o co-președinție la Washington, aflată în prima sa vizită la Departamentul Apărării în calitatea de număr doi al SUA, a declarat că revizuirea politicii militare a SUA va ajuta la „trasarea unei căi puternice de viitor în ceea ce privește problemele legate de China”.

„Vor fi necesare eforturi guvernamentale, cooperare bipartizană în Congres precum și existența unor alianțe și parteneri puternici în regiune”, a spus Biden.

„Așa vom face față provocării Chinei și ne vom asigura că poporul american va câștiga competiția viitorului”. Pentru a fi foarte clar, Joe Biden deja a anunțat excluderea cuvântului de conflict din relațiile dintre cele doua supraputeri, dar a  anunțat că SUA vor conduce o competiție feroce, maximă cu privire la expansiunea economică, politică, regional și globală a Chinei. Fără a ajunge, așa cum a făcut-o predecesorul său Trump, la nivelul de conflict deschis, cel puțin la nivel declarativ, folosirea condițiilor maximale ale competiției deja da măsura unei înalte tensiuni care exista între cele două state. 

 

Biden a cerut o strategie pentru problema Chinei

 

Ca atare, Biden a anunțat crearea unui comitet special pentru China,  care va fi alcătuit din „până la” 15 oficiali civili și în uniformă și va fi condus de Ely Ratner, fost consilier adjunct pentru securitate națională al lui Biden când acesta era vicepreședinte în cadrul administrației Obama. Ely Ratner devine astfel asistentul special al secretarului de stat în China.

În conformitate cu o profilul deja definit de către președintele SUA, acest comitet restrâns va elabora, în profunzime strategia DoD, va defini noi concepte operaționale, de tehnologie și structură a forței,  utilizarea și gestionarea forței, inteligență artificială, alianțe și parteneriate,  relațiile militare cu China. De două administrații, Departamentul Apărării s-a concentrat mai mult asupra Chinei, resursele crescând în Pacific, din punct de vedere organizatoric fiind creat și noul rol de secretar adjunct adjunct al apărării, care să se concentreze exclusiv pe China.

Este interesant că accentul pe țara asiatică pare să fie unul dintre puținele domenii în care administrațiile Trump și Biden împărtășesc puncte comune. Alături de refocalizarea atenției militare, să nu uităm că Biden a transmis o abordare unitară întregului guvern, inclusiv prin numirea lui Kurt Campbell în calitate de coordonator  Asia al Casei Albe. Iată de ce în acest moment toți pionii fundamentali ai politicii americane pentru Asia sunt în locul lor, fiind așezați pentru a asigura o abordare unitară, coerentă și fără cusur a ceea ce probabil că anul acesta va începe a fi marea competiție cu sino-americană.

 

Convorbirea dintre Biden și Xi a demonstrat un lucru clar: Diferențele dintre SUA și China sunt enorme

 

Dacă miercuri dimineața, ora americană, a fost vorba despre armata americană și teatrul Sud Asiatic, la ceas de seară, tot american, președinții Biden și Xi au avut o discuție telefonică. Prima de acest tip de când Biden a preluat Biroul Oval.

Rapidă ca mișcare politică, știindu-se că astfel de dialoguri telefonice se organizează cu mare consum de timp și energie, convorbirea telefonică a anunțat deja primele elemente de contradicție dintre cei doi lideri. Problema drepturilor omului, problema proceselor democratice în Hong Kong și desigur statutul Insulei Taiwan, problema uigiurilor și a politicilor economice chineze anunță doar suprafața imensului ghețar care se află ascuns sub apele oceanului.

Căci, trebuie sa fim extrem de clari, diferențele dintre SUA și China sunt absolut enorme, țin de un deficit de încredere cum probabil numai sub dictatura lui Mao a mai existat. Mai mult, analiștii pot observa că de unde populația chineză avea o admirație naturală față de succesul visului american, datorită unei politici americane complet greșite, insultătoare la adresa Chinei și succeselor sale, generațiile mai tinere și cele mai deschise către capitalism, în epoca post Trump au devenit circumspecte cu privire la sinceritatea politicilor SUA.

Este o problemă de sinceritate sau doar de moderație a limbajului trumpian, vom vedea, dar sigur Biden, prin conceptus maximal de competiție feroce va fi foarte aproape de construirea unor tensiuni dintre cele două supra puteri care riscă să explodeze. Discuțiile de miercuri, etapele deja realizate până acum de administrația Biden dovedesc că nu Europa este principalul subiect ci China. Iar cine insultă China acum, în numele unui pro-americanism de parade, riscă decenii de izolare și alienare. Casa Albă devine deja un loc îndepărtat de Europa pe când Rusia și Germania sunt din ce în ce mai aproape.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel