Beijingul, jucător în Orientul Mijlociu: Oficiali iranieni și saudiți se întâlnesc în China pentru reluarea legăturilor diplomatice

Foto: Harta cu zona Orientului Mijlociu / pexels, Lara Jameson
Foto: Harta cu zona Orientului Mijlociu / pexels, Lara Jameson

Miniştrii de externe iranian şi saudit s-au întâlnit joi la Beijing pentru a pune în aplicare normalizarea relaţiilor între cele două puteri din Orientul Mijlociu, după ani de puternice tensiuni, transmite AFP, citând un comunicat al Teheranului.

După ani de ostilitate care au alimentat conflicte în Orientul Mijlociu, Iranul și Arabia Saudită au convenit să pună capăt rupturii lor diplomatice și să redeschidă misiunile diplomatice într-un acord semnificativ facilitat de China, luna trecută.

Ministrul iranian Hossein Amir-Abdollahian şi omologul său saudit, prinţul Faysal bin Farhan Al Saud, 'au negociat şi au făcut schimb de opinii, punând accentul pe reluarea oficială a relaţiilor bilaterale şi măsurile în vederea redeschiderii ambasadelor şi consulatelor celor două state', a informat Ministerul de Externe de la Teheran.

Cei doi şefi de diplomaţii 'au discutat de asemenea chestiuni bilaterale', a adăugat aceeaşi sursă.

Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit au rupt relaţiile la începutul lui 2016 după atacarea unor misiuni diplomatice saudite de către manifestanţi în Republica islamică în urma executării de către Riad a unui celebru cleric şiit.

Pe acest fond, cele două state au provocat surpriza anunţând la 10 martie că vor să restabilească relaţiile diplomatice în termen de două luni, în urma unor negocieri purtate în secret în China.

Această apropiere ar trebui să le permită Iranului şi Arabiei Saudite redeschiderea ambasadelor lor până la mijlocul lunii mai şi să pună în aplicare acorduri de cooperare economică şi de securitate semnate acum peste 20 de ani.

Ea ar urma să fie sărbătorită oficial cu ocazia vizitei preşedintelui iranian Ebrahim Raisi la Riad, la invitaţia regelui Salman, o deplasare prevăzută după încheierea Ramadanului la finele lui aprilie.

 

Stabilitate regională



Acest climat de destindere ar putea avea repercusiuni asupra mai multor conflicte regionale, mai ales în Siria şi Yemen, unde cele două părţi sprijină tabere opuse.

Încheierea acordului la Beijing marchează angajamentul în creştere în Orientul Mijlociu al Chinei.

Iranul şi Araba Saudită au salutat de asemenea rolul de mediere jucat de Irak şi de sultanatul Oman în primăvara lui 2021.

În ce le priveşte, Statele Unite au 'salutat' anunţul făcut la 10 martie, subliniind însă că rămâne 'de văzut dacă Iranul îşi va îndeplini obligaţiile'.

Pentru unii experţi, acest acord ar putea reprezenta o schimbare de paradigmă care să pună sub semnul întrebării dominaţia tradiţională în Orientul Mijlociu a Washingtonului.

Aliat al SUA şi la rândul său inamic al Iranului, Israelul observă cu îngrijorare această apropiere între Riad şi Teheran, care ar putea afecta Acordurile Abraham, procesul de normalizare pe care l-a lansat cu anumite ţări arabe.

În paralel cu negocierile cu Riadul, Teheranul caută să reia legăturile cu celelalte capitale care au redus nivelul relaţiilor diplomatice începând din 2016 pentru a susţine Arabia Saudită.

În ultimele luni, Emiratele Arabe Unite şi Kuweitul au reluat relaţiile diplomatice cu Iranul. Procesul este început cu Bahreinul, iar Egiptul ar putea urma.

Marţi, Teheranul a numit un ambasador la Abu Dhabi după aproape opt ani de absenţă şi după ce Emiratele anunţaseră în august trecut trimiterea unu ambasador la Teheran cu voinţa afişată de 'a întări relaţiile' cu Iranul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel