Balonul chinezesc care a survolat SUA. Spionaj sau mesajul Chinei pentru administrația Biden?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Baza Forțelor Aeriene ale Statelor Unite de la Malmstrom - care servește drept bază de lansare pentru rachetele balistice intercontinentale (ICBM) ale SUA - Minuteman III
Baza Forțelor Aeriene ale Statelor Unite de la Malmstrom - care servește drept bază de lansare pentru rachetele balistice intercontinentale (ICBM) ale SUA - Minuteman III

SUA a doborât un balon meteo care ar fi putut fi folosit de China pentru spionaj.

La sfârșitul săptămânii trecute, Pentagonul anunța că a observat un balon de tipul celor meteorologice, care efectua recunoașteri asupra teritoriului de nord al SUA, iar prezența balonului l-a determinat pe secretarul de stat Antony Blinken să anuleze vizita oficială în China.

În cele din urmă, un avion de vânătoare american F-22 Raptor a doborât balonul sâmbătă deasupra Atlanticului, în largul coastelor Carolinei de Sud, într-un răspuns calificat de China drept o "reacţie excesivă evidentă".

Harta: TheGuardian

China insistă că balonul era doar o navă civilă rătăcită, dar felul în care acesta a manevrat, îndreptându-se către site-uri sensibile din SUA, a dat alarma la Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD), au spus oficialii.

Printr-o pură coincidență, balonul a survolat și zona bazei forțelor aeriene Malmstrom (statul Montana), locul în care sunt localizate 150 de silozuri de rachete balistice intercontinentale, ajungând și deasupra Bazei Forțelor Aeriene Offutt din Nebraska, unde se află Comandamentului Strategic al SUA, care se ocupă de forțele nucleare.

De asemenea, părea să plutească deasupra bazei forțelor aeriene Whiteman din Missouri, care operează bombardierul B-2 al forțelor aeriene.

Totuși, s-a considerat că, deși survola site-uri nucleare sensibile, balonul nu ar fi colectat informații suplimentare celor furnizate de sateliții Chinei.

 

Ce s-ar putea modifica în relația SUA-China

 

Publicația Politico, care îl citează pe liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, scrie că toți senatorii americani vor primi informații confidențiale cu privire la relația China-SUA, iar briefingul va avea loc pe 15 februarie.

Schumer a menționat doar că informările se vor referi la poziționarea Statelor Unite față de China în ceea ce privește activitățile supraveghere și capacitățile militare.

Cristian Diaconescu este de părere că gestul Chinei este legat de vizita lui Antony Blinken în China.

Negocierile dintre cele două state păreau că se îndreaptă într-o direcție pozitivă, însă ”pe parcurs a apărut o problemă, iar China și-a schimbat perspectiva privind dialogul cu americanii, la nivel de miniștrii de externe”, opinează Diaconescu.

Fostul ministru de externe consideră că Beijingul a generat incidentul pentru a îngheța dialogul la nivel de miniștrii de externe. ”Nu este un incident semnificativ, marile puteri având cam toate datele privind capabilitățile militare”, constată Cristian Diaconescu.

 

Opt avioane americane au participat la operațiunea de distrugere a balonului

 

Această metodă de observare a fost folosită încă din secolul al XIX-lea lu nu este exclus ca, în viitor, baloanele vor fi folosite mai des. Sunt mai ieftine decât sateliții spion, sunt greu de observat de radar și greu de doborât, uneori planând zile întregi după ce au fost perforate.

Balonul a zburat mai întâi deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și Canada, înainte de a apărea miercuri deasupra Billings, au spus oficialii. Balonul chinez a zburat la o altitudine de aproximativ 60.000 de picioare - aproximativ 18 kilometri.

Aeronavă F-22 Raptor / US Air Force

Statele Unite au doborât, sâmbătă, balonul chinez, într-o operațiune aeriană complexă care a folosit cele mai moderne aeronave ale Forțelor Aeriene americane.

Singura variantă cu ajutorul căreia se putea doborî în siguranță balonul era avionul de vânătoare F-22, unul dintre puținele din lume car poate opera la altitudini de până la 20 de kilometri. 

Două avioane de vânătoare ”invizibile” F-22 Raptor au plecat de la baza forțelor aeriene Langley și au urmărit balonul până când experții au apreciat că pericolul ca piesele sale să cadă într-o zonă populată este neglijabil. F-22 Raptor au fost însoțite de două „cisterne zburătoare” KC-135 Stratotanker.

Unul dintre cele două avioane de luptă F-22 Raptor a lansat cu succes o rachetă AIM-9X Sidewinder.   

În operațiune au mai fost implicate și două avioane de vânătoare F-15 de la Baza Aeriană Barnes a Gărzii Naționale din Massachusetts, iar zona a fost monitorizată de asemenea de un HC-130 Hercules, o aeronavă de căutare maritimă a Gărzii de Coastă a SUA și o aeronavă de recunoaștere P-8A Poseidon al Marinei.

Marina SUA a desfășurat, în sprijinul operațiunii, distrugătorul USS Oscar Austin, crucișătorul USS Philippine Sea și USS Carter Hall, o navă de debarcare amfibie.

 

Ce traseu a avut balonul

 

Aparatul a  intrat pentru prima dată în spațiul aerian al SUA la nord de Insulele Aleutine din Alaska, pe 28 ianuarie și părea că va avea un traseu aproape Cercul Polar de Nord.  

Două zile mai târziu, balonul a făcut ceva neașteptat: a încetinit, aproape rătăcind, deasupra Canadei.

Apoi și-a schimbat cursul și s-a îndreptat spre sud pe o nouă traiectorie către statul american Idaho, au spus oficialii. S-a îndreptat către site-uri sensibile din SUA ( zona bazei forțelor aeriene Malmstrom - statul Montana și deasupra bazei forțelor aeriene Whiteman din Missouri, care operează bombardierul B-2 al forțelor aeriene).

Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că balonul a putut să zăbovească în anumite zone.

"L-am văzut făcând asta. S-a axat pe anumite zone. A mers la stânga, la dreapta. L-am văzut manevrând în interiorul curentului de aer. Așa funcționează", a spus oficialul, adăugând că nava avea elice și cârme.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel