Balonul chinez care survola de câteva zile Statele Unite, doborât cu o rachetă trasă de un F-22 Raptor (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite au doborât un balon de supraveghere chinez în largul coastei Carolinei de Sud. În înregistrările video care surprind doborârea balonului se vede cum un F-22 Raptor lansează o rachetă aer-aer în direcţia în care acesta se afla. 

Avioane de lupta F-22 Raptor ale U.S. Air Force au doborât au doborât un balon de supraveghere chinez deasupra Oceanului Atlantic, după ce acesta a traversat întreg teritoriul SUA și a provocat noi divergente diplomatice între cele două țări.

Oficiali de rang înalt din domeniul apărării au declarat că un avion F-22, care a decolat de la baza Langley din Virginia, a doborât balonul folosind o singură rachetă aer-aer, potrivit Fox News.

Într-o declarație făcută la scurt timp după ce balonul a fost doborât, secretarul american al apărării, generalul Lloyd J. Austin, III, a declarat că avioanele de vânătoare alocate Comandamentului de Nord al SUA au doborât un "balon de supraveghere la mare altitudine lansat de Republică Populară Chineză (RPC) și aparținând acesteia, deasupra apelor din largul coastelor Carolinei de Sud, în spațiul aerian al SUA".

 


Washingtonul a doborât sâmbătă balonul chinez care survola de câteva zile Statele Unite, au informat mai multe mass-media americane, relatează Reuters şi AFP.


Balonul, despre care Pentagonul susţine că era un balon spion, a fost doborât de armata americană în largul coastei de est a Statelor Unite, potrivit Fox News şi CNN.

Cu puţin timp în urmă, traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de "securitate naţională", a anunţat Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA), pe fondul controverselor legate de prezenţa unui balon chinez în spaţiul aerian al ţării.

"FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării", a indicat FAA într-un comunicat.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite se vor "ocupa" de balonul chinez care a intrat în spaţiul aerian al SUA, fără a da mai multe detalii.

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o "aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice".

Pentagonul a confirmat că balonul a fost folosit pentru supraveghere, contestând afirmația Chinei potrivit căreia ar fi fost o aeronavă civilă folosită în scopuri meteorologice. Generalul de brigadă Pat Ryder a declarat că balonul nu a reprezentat o amenințare fizică sau militară, iar odată ce a fost detectat, SUA au luat măsuri pentru a se proteja împotriva colectării de informații sensibile de către serviciile secrete străine.

Secretarul de stat Antony Blinken a amânat o călătorie planificată în China, deoarece prezența balonului deasupra părții continentale a SUA a adăugat noi tensiuni în relația dintre SUA și China. Blinken a calificat balonul drept o "încălcare clară" a suveranității SUA și a dreptului internațional.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel