Azerbaidjanul susţine că a distrus două sisteme S-300 ale Armeniei (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Armenia și Azerbaidjanul continuă să-şi bombardeze reciproc poziţiile militare din regiunea disputat Nagorno-Karabakh și nu pare că părţile implicate în conflict ar vrea să încheie prea curând un acord de încetare a focului. Forţele militare azere depind foarte mult de sprijinul pe care-l primesc din partea Turciei şi continuă să folosească dronele Bayraktar TB2 furnizate de Ankara.

Dronele Bayraktar TB2 joacă un rol esenţial în conflictul din Nagorno-Karabakh acest lucru este demonstrat de faptul că, conform celor mai recente informații, armata azeră a efectuat mai multe atacuri aeriene cu aceste drone, distrugând mai multe sisteme de război electronic şi sisteme de apărare aeriană, printre care şi două sisteme S-300, toate aparţinând armatei armene.

În urmă cu patru zile, pe 10 octombrie, ministerul azer al apărării a lansat pe Twitter mai multe înregistrări video, susţinând că ele au fost realizate de o dronă Bayraktar TB2 în timul unui atac asupra sistemelor de apărare aeriene ale Armeniei, printre acestea fiind şi două sisteme antiaeriene S-300, potrivit Glogal Defense Corp.

Site-ul Defence.az a publicat, pe 10 octombrie, pe contul său de Twiiter, o imagine în care apărea un sisteme de rachete S-300 complet distrus, susţinând că acestea aparţine Armeniei. Postarea de mai jos este un fake news!

Jyoti Dwivedi, jurnalistă pentru cotidianul IndiaToday, a demontat informaţia într-un articol publicat în urmă cu câteva ore. Dwivedi a eticheta postarea site-ului Defence.az ca fiind un fake news, precizând că în imagine este un sisteme de rachete S-300, dar că acesta aparţine Rusiei şi a fost distrus în urma unui exerciţiu eşuat care a avut loc în 2016, într-un poligon al Forţelor Armate Ruse. ( Mai multe detalii aici).

Inclusiv pe 7 octombrie, cu trei zile înainte de postarea de pe Twiiter a Defence.az, agenţia de presă AFP a atras atenţia în secţiunea sa ’’AFP Fact Check’’ că pe reţele de socializare circulă imagini false cu un sisteme S-300 distrus de forţele armate azere. ( Mai multe detalii aici).

Chiar dacă exista imagini în care se poate observa cum o rachetă ghidată, trasa dintr-o drona Bayraktar TB2, loveşte un sisteme de rachete S-300, unele semne de întrebare tot exista cu privire la veridicitatea acestora.

Trebuie precizat faptul că a fost înaintă şi versiunea că cele două sisteme de rachete S-300 ar fi fost lovite cu drone kamikaze şi nu cu rachete ghidate trase din drone Bayraktar TB2.

Precizăm că orice informaţie nouă care vine să confirme sau să infirme cele susţinute de ministerul azer al Apărării – distrugerea unor sisteme de rachete ruseşti S-300 ale Forţelor Armate Armene – acestea vor fi publicate în completarea acestui material.

Potrivit Defence Blog, informaţia a fost confirmată şi de președintele azer Ilham Aliyev care a precizat că Forțele Armate Azere au distrus, în timpul luptelor din Nagorno-Karabakh, două sisteme de rachete sol-aer S-300 aparținând Armeniei în timpul luptelor din Nagorno-Karabakh, fără a preciza dată la care acest lucru s-a întâmplat.

"Au fost distruse peste 200 de tancuri, două sisteme S-300, 33 de tancuri au fost luate ca trofee", a spus Aliyev.

În plus, președintele Azerbaidjanului a spus că, în cazul unui atac asupra conductelor petroliere din Azerbaidjan, Erevanul va primi un „răspuns pe masură”.

Chiar dacă informaţia ar fi 100% adevărat şi Azerbaidjanul a distrus sisteme de rachete S-300 ale Armeniei, tot se nasc câteva semne de întrebare. De ce niciunul dintre sistemele de rachete antiaeriene S-300 ale Armeniei nu au deschis focul?

Rămâne neclar cum au efectuat azerii atacul, deoarece sisteme S-300, mai exact radarul acestora poate detectat ţinte aflate până la o distanţă de 300 de Km, iar unitatea de lansare a rachetelor are o rază de acţiune de până la 200 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel