Dronele Bayraktar TB2 joacă un rol esenţial în conflictul din Nagorno-Karabakh acest lucru este demonstrat de faptul că, conform celor mai recente informații, armata azeră a efectuat mai multe atacuri aeriene cu aceste drone, distrugând mai multe sisteme de război electronic şi sisteme de apărare aeriană, printre care şi două sisteme S-300, toate aparţinând armatei armene.
Footage from Azerbaijan reportedly showing an IAI Harop loitering munition destroying an Armenian S-300 TEL. #Armenia #Azerbaijan pic.twitter.com/tGqmHNOBKd
— CNW (@ConflictsW) October 10, 2020
În urmă cu patru zile, pe 10 octombrie, ministerul azer al apărării a lansat pe Twitter mai multe înregistrări video, susţinând că ele au fost realizate de o dronă Bayraktar TB2 în timul unui atac asupra sistemelor de apărare aeriene ale Armeniei, printre acestea fiind şi două sisteme antiaeriene S-300, potrivit Glogal Defense Corp.
Satellite imagery confirms that earlier footage of a loitering munition closing in on a S-300 indeed resulted in significant damage to the system, meaning two S-300 sites have been hit so far, one of which located in Nagorno-Karabakh and the other in Armenia.
— Oryx (@oryxspioenkop) October 12, 2020
H/T @Predatorace1 pic.twitter.com/0jqt829zJM
Site-ul Defence.az a publicat, pe 10 octombrie, pe contul său de Twiiter, o imagine în care apărea un sisteme de rachete S-300 complet distrus, susţinând că acestea aparţine Armeniei. Postarea de mai jos este un fake news!
#Armenia's S-300 system destroyed in #Azerbaijan's #Gubadli - VIDEO https://t.co/NLm4qYDOJ5 @wwwmodgovaz #LongLiveAzerbaijaniArmy#FreeKarabakh pic.twitter.com/AjzrBYhlHs
— DefenceAz (@DefenceAz) October 10, 2020
Jyoti Dwivedi, jurnalistă pentru cotidianul IndiaToday, a demontat informaţia într-un articol publicat în urmă cu câteva ore. Dwivedi a eticheta postarea site-ului Defence.az ca fiind un fake news, precizând că în imagine este un sisteme de rachete S-300, dar că acesta aparţine Rusiei şi a fost distrus în urma unui exerciţiu eşuat care a avut loc în 2016, într-un poligon al Forţelor Armate Ruse. ( Mai multe detalii aici).
Inclusiv pe 7 octombrie, cu trei zile înainte de postarea de pe Twiiter a Defence.az, agenţia de presă AFP a atras atenţia în secţiunea sa ’’AFP Fact Check’’ că pe reţele de socializare circulă imagini false cu un sisteme S-300 distrus de forţele armate azere. ( Mai multe detalii aici).
Russian-made air defence system destroyed in attack on Armenia in 2020? ????????
— AFP Fact Check ???? (@AFPFactCheck) October 7, 2020
False: These photos have circulated since 2016 in reports about an air defence system that was damaged after an accident in Russia ????????https://t.co/TQu98ncgiI
Chiar dacă exista imagini în care se poate observa cum o rachetă ghidată, trasa dintr-o drona Bayraktar TB2, loveşte un sisteme de rachete S-300, unele semne de întrebare tot exista cu privire la veridicitatea acestora.
Trebuie precizat faptul că a fost înaintă şi versiunea că cele două sisteme de rachete S-300 ar fi fost lovite cu drone kamikaze şi nu cu rachete ghidate trase din drone Bayraktar TB2.
First #Armenia S300 destroyed by #Azerbaijan Kamikaze drone at Kaghnut deployment site.#NagornoKarabakh https://t.co/8qkLxpYTZ1 pic.twitter.com/0nXsRSsg6o
— A#### ???????? (@aldin_ww) October 10, 2020
Precizăm că orice informaţie nouă care vine să confirme sau să infirme cele susţinute de ministerul azer al Apărării – distrugerea unor sisteme de rachete ruseşti S-300 ale Forţelor Armate Armene – acestea vor fi publicate în completarea acestui material.
Potrivit Defence Blog, informaţia a fost confirmată şi de președintele azer Ilham Aliyev care a precizat că Forțele Armate Azere au distrus, în timpul luptelor din Nagorno-Karabakh, două sisteme de rachete sol-aer S-300 aparținând Armeniei în timpul luptelor din Nagorno-Karabakh, fără a preciza dată la care acest lucru s-a întâmplat.
"Au fost distruse peste 200 de tancuri, două sisteme S-300, 33 de tancuri au fost luate ca trofee", a spus Aliyev.
În plus, președintele Azerbaidjanului a spus că, în cazul unui atac asupra conductelor petroliere din Azerbaidjan, Erevanul va primi un „răspuns pe masură”.
Chiar dacă informaţia ar fi 100% adevărat şi Azerbaidjanul a distrus sisteme de rachete S-300 ale Armeniei, tot se nasc câteva semne de întrebare. De ce niciunul dintre sistemele de rachete antiaeriene S-300 ale Armeniei nu au deschis focul?
Rămâne neclar cum au efectuat azerii atacul, deoarece sisteme S-300, mai exact radarul acestora poate detectat ţinte aflate până la o distanţă de 300 de Km, iar unitatea de lansare a rachetelor are o rază de acţiune de până la 200 km.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News