Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35

Avioane americane de tip F-35 Lightning II, la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania
Avioane americane de tip F-35 Lightning II, la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania

Modernizarea istorică a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu coincide într-o oarecare măsură cu achiziția de avioane de generația a 5-a, F-35 Lightning II.

La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența.

Planurile sunt însă extrem de ambițioase. Guvernul României a alocat nu mai puțin de 2.5 miliarde de euro pentru modernizarea bazei de la Kogălniceanu. 

Astfel, baza din Constanța va deveni cel mai important amplasament militar al NATO în Europa și va găzdui aproximativ 10.000 de militari români și aliați. Baza va fi extinsă iar în noua configurație se va întinde pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare.

Lucrările se estimează că vor fi finalizate în jurul anului 2030.

Comandorul Nicolae Crețu, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a confirmat că la MK se va ridica un mic oraș: „Vor fi locuințe sociale pentru personal individual sau familii, vor fi locuințe de tip bloc sau individuale, creșe, grădinițe, școli, farmacii etc., tot ceea ce trebuie pentru ca personalul împreună cu familiile să-și poată desfășura activitatea în locația noastră”, a precizat acesta.

 

F-35 românești la Mihail Kogălniceanu?

 

2. F-35, surs... (f-35-sua_27371100.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Modernizarea bazei coincide cu achiziția de F-35 Lightning II. Dacă modernizarea bazei va fi finalizată cam în 2030, primele F-35 ar putea ajunge în țara noastră în 2032.

La începutul lunii august 2023, Ministerul Apărării a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multi-rol generația a V-a de tip F-35.

Costul estimativ al programului este de 6.5 miliarde de dolari, fără TVA.

În total România intenționează să achiziționeze trei escadrile de F-35.

Unde vor fi dislocate aceste e prematur să discutăm, dar aproape sigur că la Borcea, Mihail Kogălniceanu (MK) și Câmpia Turzii.

În prezent România deține operațională o escadrilă completă de F-16, dislocată la Borcea, în apropiere de MK. E vorba de 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, care formează Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea.

La Kogălniceanu operează însă numeroase avioane aliate. De-a lungul timpului SUA au dislocat meteoric chiar și F-22 Raptor aici.

3. Avioane am... (f-22-raptor-sua-kogalniceanu-romaina_47449900.jpg)

Avioane americane F-22 Raptor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, în 2016. Sursă foto: U.S. Air Force

Reamintim că România a semnat recent contractul pentru achiziția a încă 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, pentru 388 de milioane de euro, sumă care include și pachetul logistic.

Trei dintre acestea au fost livrate la finalul anului trecut. Dar așa cum a anunțat DefenseRomania, în următoarea perioadă vor ajunge în țară încă patru avioane de luptă de tip F-16 Fighting Falcon din cele 32 norvegiene, iar până la finalul anului 2024 va ajunge toată escadrila a doua.

Avioanele F-16 vor asigura tranziția către F-35.

Baza de la Mihail Kogălniceanu e critică din punct de vedere strategic, ea fiind amplasată în apropiere frontul ucrainean, fiind la doar 100 kilometri de Insula Șerpilor și circa 350 kilometri de Crimeea.

CITEȘTE ȘI: Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel