Calendarul livrărilor: Ajung încă 4 avioane F-16. România va avea completă în 2024 a doua escadrilă de avioane de luptă F-16

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: @DefenseRomania @ToniIuriciuc
Avion de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: @DefenseRomania @ToniIuriciuc

În următoarea perioadă vor ajunge în țară încă patru avioane de luptă de tip F-16 Fighting Falcon iar până la finalul anului 2024 va ajunge toată escadrila. E vorba desigur de cele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia.

România deține o escadrilă operațională de F-16, formată din 17 avioane achiziționate în urmă cu ceva ani din Portugalia. Ulterior, România a achiziționat recent la un preț foarte bun 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia. Costul a fost de 388 de milioane de euro iar avioanele vor asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

Din cele 32 de avioane primele trei au fost livrate la finalul anului trecut.

 

Calendarul livrărilor: Urmează să ajungă în țară încă patru avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia. Cea de-a doua escadrilă va fi livrată în totalitate în 2024

 

2. Sursă foto... (f-16-romania_37426500.jpg)

Avioane F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF

Șeful Direcţiei Generale pentru Armamente, generalul-locotenent inginer Teodor Incicaş, în emisiunea "Euroatlantica" de la Radio România, realizată de Radu Dobriţoiu, confirmă că în prima parte a trimestrului doi urmează să ajuncă încă 4 avioane F-16. 

Potrivit oficialului Ministerului Apărării (MApN) întreaga escadrilă formată din 16 avioane va fi livrată până la finalul anului acesta. Tot în 2024 vor fi livrate și o parte din ultimele 16 avioane care vor forma a treia escadrilă. În 2025 toate cele 32 de avioane vor fi livrate.

„Am achiziţionat trei escadrile (n.r. - de avioane F-16), prima de 17 avioane din Portugalia şi după aceea am achiziţionat alte două escadrile din Norvegia. Prima escadrilă, evident, a fost livrată, iar în ceea ce priveşte cea de-a doua escadrilă au fost livrate primele trei avioane la sfârşitul anului trecut.

La începutul trimestrului doi sau hai să spunem prima parte a trimestrului doi, ne aşteptăm să primim alte patru avioane din Norvegia, urmând ca până la sfârşitul anului să avem recepţionate escadrila a doua şi o parte din escadrila a treia, urmând ca până la mijlocul anului 2025 să ne fie livrate toate aeronavele”, a punctat generalul-locotenent Teodor Incicaș.

3. F-16 Fight... (f-16-romania_12549700.jpg)

Avioane F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF

Generalul român a trecut în revistă și alte programe aflate în derulare pentru Forțele Aeriene Române, inclusiv achiziția de sisteme Patriot și viitoarea achiziție de F-35.

„Forţele Aeriene Române au beneficiat de achiziţia multor tipuri de echipamente noi sau în uz, cum e cazul F-16, pentru că în ceea ce priveşte apărarea aeriană a teritoriului am avut prima prioritate referitoare la înlocuirea echipamentelor mai vechi. Acum, în ceea ce priveşte programele, ca să fiu cât mai concret, m-aş referi la sisteme de la rachete sol-aer cu bătaie mare, de tip Patriot. Noi am avut aprobat prin legea achiziţiei şapte sisteme, am avut o primă achiziţie iniţiată în 2017 a patru sisteme, sistemele au fost livrate, iar anul trecut am semnat achiziţia pentru alte trei sisteme. În ceea ce priveşte avionul multirol al Forţei Aeriene F-16, după cum ştiţi, acesta a fost desemnat ca o soluţie interimară, ca să spun aşa, până la dotarea cu avioane F-35”, a conchis oficialul MApN. 

CITEȘTE ȘI: F-35, mai mult decât o achiziție. Gen. Ben Hodges: România va deține un avion cum nu mai există în lume. Dar mai e un mare avantaj

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel