Armată Kosovo. SUA susțin proiectul: ”Pas firesc pentru o țară independentă”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Forţei de Securitate din Kosovo (KSF)
Forţei de Securitate din Kosovo (KSF)

SUA sprijină planul Kosovo de a-şi crea propria armată, a declarat joi ambasadorul american la Pristina, Philip Kosnett. Această poziţie nu este împărtăşită de alte ţări membre NATO. 

Parlamentul kosovar urmează să se pronunţe vinerea viitoare, într-o a doua lectură, asupra textelor ce prevăd transformarea Forţelor de Securitate din Kosovo (KSF) - forţă de urgenţă antrenată pentru a răspunde la dezastre - în armată regulată. 

De la sfârşitul războiului din 1998-1999 între Serbia şi gherila albaneză locală, securitatea în Kosovo a fost asigurată de către forţele internaţionale sub conducerea NATO (KFOR). 

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat joi că planul Kosovo de a se dota cu forţe militare proprii intervine 'într-un moment nepotrivit' şi 'împotriva opiniei multor aliaţi NATO'. 

Dar Washingtonul susţine această iniţiativă, a declarat la radioteleviziunea publică din Kosovo (RTK) ambasadorul american la Pristina. 

SUA apreciază că 'transformarea KSF în forţe armate ale Kosovo este un pas pozitiv şi că este firesc ca republica în calitate de ţară suverană şi independentă să dispună de propriile capacităţi defensive', a subliniat ambasadorul. 'Acesta este un proiect ce va lua mulţi ani', a mai spus diplomatul american. 

Şefa guvernului sârb, Ana Brnabic, a declarat miercuri că speră să nu fie nevoie ca ţara sa 'să utilizeze vreodată armata', chiar dacă este posibil, potrivit ei, în faţa dorinţei Kosovo de a se dota cu propria forţă militară. 

'Sper că nu va trebui niciodată să folosim armata noastră, dar în acest moment este una dintre opţiunile de pe masă', a spus ea. 

Textele care prevăd transformarea KSF în armată regulată au fost aprobate într-o primă lectură în octombrie în parlamentul din Kosovo. 

Belgradul consideră că acest proiect reprezintă o ameninţare pentru cei 120.000 de sârbii rămaşi în Kosovo după sfârşitul războiului din 1998-1999. 

Serbia refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii proclamate unilateral în 2008. Majoritatea ţărilor occidentale o recunosc, notează AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel