Armata argentiniană, operațiuni de supraveghere frontalieră. Macri: Subiect sensibil

Bianca Ştefan |
Data publicării:
Militar
Militar

Preşedintele argentinian Mauricio Macri a anunţat luni că armata va participa la operaţiuni de supraveghere frontalieră, un subiect extrem de sensibil în ţara sud-americană, marcată de ani de dictatură militară. 

După un regim militar represiv între 1976 şi 1983, Argentina a decis în 2006 excluderea militarilor de la orice operaţiune de securitate internă. Noua misiune încredinţată armatei marchează o schimbare majoră în Argentina. 

Şeful statului a menţionat că militarii vor fi trimişi în nordul ţării pentru a efectua misiuni de 'sprijin logistic în zonele frontaliere', în special de-a lungul graniţelor cu Bolivia şi Paraguay, şi pentru a asigura protecţia unor 'obiective strategice'. 

''Forţele armate sunt acolo pentru a apăra teritoriul nostru, pentru ca criminalitatea organizată şi grupurile de terorişti şi de traficanţi de droguri să nu se instaleze în ţara noastră'', a explicat ministrul argentinian al apărării Oscar Aguad. 

El a mai precizat că militarii nu vor putea în niciun caz să primească misiuni de poliţie. 

Pentru mulţi argentinieni, prezenţa pe străzi a armatei argentiniene este legată de amintiri neplăcute, în special din timpul ultimei dictaturi militare (1976-1983), când soldaţii au urmărit, au arestat şi au torturat membri ai gherilelor de stânga care se opuneau guvernului. Reprimarea s-a soldat cu 30.000 de persoane decedate sau date dispărute. 

Armata argentiniană, noi echipamente 

Preşedintele Mauricio Macri a adăugat că va permite ca armata să se doteze cu noi echipamente, mai uşoare, dar şi cu instrumente specifice combaterii atacurilor cibernetice, întrucât dotarea tehnică a militarilor este depăşită. ''Noi avem un sistem de apărare desuet, consecinţă a lipsei de investiţii de-a lungul anilor'', a subliniat preşedintele argentinian. 

Armata argentiniană are 50.000 de militari, care pot interveni în caz de catastrofe naturale şi de agresiuni externe şi care participă la misiuni de menţinere a păcii, în special în Haiti şi Cipru. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel