Proiectul Sky Shield ar urma să protejeze o parte din teritoriul Ucrainei - în special Kievul și vestul țării - iar susținătorii săi susțin că ar fi o zonă de apărare aeriană condusă de Europa, administrată separat de NATO.
European Sky Shield Initiative ( ESSI) este un proiect pentru un sistem european integrat de apărare aeriană la sol, care include capabilități antibalistice. Inițiativa a fost propusă de cancelarul german Olaf Scholz în vara anului 2022. Începând cu 2025, 23 de țări europene, inclusiv România, participă la inițiativă.
Sky Shield ar putea preveni atacurile cu drone și rachetele de croazieră rusești asupra orașelor și infrastructurii și ar putea acționa ca parte a umbrelei aeriene propuse de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în această săptămână.
Proiectul ar putea acoperi cele trei centrale nucleare în funcțiune ale Ucrainei, precum și Kiev, Odesa și Lviv, dar nu și linia frontului sau estul țării, scrie The Guardian.
Potrivit unui document publicat recent, programul de apărare ar putea „ a obține un efect militar, politic și socio-economic mai mare decât 10.000 de trupe terestre europene”.
Unul dintre susținătorii planului, fostul ministru de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, consideră că Sky Shield ar deveni o componentă importantă a întăririi Europei, garantând efectiv și eficient securitatea Ucrainei.
După cum notează publicația, variantele acestui plan au fost discutate anterior, dar fără rezultat.
Versiunea actualizată a Sky Shield a câștigat un nou avânt după o dispută între președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, președintele SUA Donald Trump și vicepreședintele SUA J.D. Vance în Biroul Oval pe 28 februarie.
Susținătorii inițiativei subliniază că ritmul evenimentelor înseamnă că ideile despre protejarea unei părți a spațiului aerian al Ucrainei ar putea acum să capete un nou sens.
În același timp, există temeri că implementarea proiectului ar putea duce la o escaladare a ostilităților dacă o aeronavă dintr-un stat membru NATO sau din Rusia este atacată sau doborâtă. Cu toate acestea, susținătorii Sky Shield susțin că riscul pentru piloții proiectului este mic, deoarece avioanele ruse nu îndrăznesc să zboare dincolo de linia frontului existentă, iar distanța de facto până la aeronavele rusești va fi „ peste 200 km”.
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer propun stabilirea unui încetare a focului în Ucraina „în aer, pe mare și în infrastructura energetică” pentru o perioadă de o lună.
Pe 4 martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat primele etape ale unui potențial încetare a focului.
„Suntem gata să lucrăm rapid pentru a pune capăt războiului, iar primii pași ar putea fi eliberarea prizonierilor, o încetare imediată a focului în cer: interzicerea rachetelor, a dronelor cu rază lungă de acțiune, bombardarea energiei și a altor infrastructuri civile – și o încetare imediată a focului pe mare dacă Rusia face același lucru”. Apoi vrem să trecem foarte repede prin toate etapele următoare și să cădem de acord asupra unui acord final puternic împreună cu SUA.”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News