Anubis românești. Blindatele 4x4 ale Egiptului, dotate cu turele telecomandate Anubis și mitraliere 12.7 mm produse în România

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
4x4, Egipt, sursă foto: Mahmoud Gamal cont @Twitter via ArmyRecognition.com
4x4, Egipt, sursă foto: Mahmoud Gamal cont @Twitter via ArmyRecognition.com

În Egiptul antic Anubis era zeul morții și protectorul celor trecuți în lumea de dincolo. În România Anubis reprezintă un exemplu de succes pentru industria de apărare autohtonă. Dezvoltate de compania românească Pro Optica, sistemele Anubis vor echipa în continuare blindatele 4x4 ale Armatei Egiptene.

La sfârșitul lunii trecute și începutul acestei luni, o delegație a industriei de apărare din România, sub egida Patromil, a participat la expoziția de tehnică militară EDEX 2021 desfășurată la Cairo, Egipt.

România a fost reprezentată de un stand național la acest eveniment, stand organizat de Patromil și finanțat parțial de Ministerul Economiei.

Cele opt companii din industria de apărare care sub egida Patromil au fost prezente și și-au expus produsele în HALL 2 stand A181 din cadrul expoziției de tehnică militară din Egipt au fost: C.N. ROMTEHNICA, C.N. ROMARM, PROOPTICA, INTERACTIVE, BLUE SPACE TECHNOLOGY, CERTSIGN, DRASS si TITAN MASINI GRELE.

 

Sistemele românești Anubis vor echipa blindatele ușoare 4x4 ale Armatei Egiptene

 

2. Sistem Anu... (anubis-pro-optica_53833200.jpg)

Sistem Anubis, în timpul unor teste. Sursă foto: Pro Optica

 

Viorel Manole, directorul Patromil, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania a discutat despre vizita industirie noastre în Egipt. Vizită care fost per total un succes.

Directorul Patromil ne-a precizat că în cadrul expoziției Egiptul a decis să achiziționeze un nou lot de  turele telecomandate Anubis, produse de compania românească Pro Optica. Pe parcursul evenimentelor fusese finalizate testele pentru acest nou lot iar performanțele sistemelor românești au impresionat. Astfel, sistemele românești Anubis vor echipa blindatele ușoare 4x4 ale Armatei Egiptene.

„Pe perioada expoziției exista un contract în derulare între Pro Optica și Ministerul Producției Militare din Egipt pentru livrarea de către Pro Optica a unor sisteme extrem de performante de ultimă generație, numite Anubis (n.a. - zeul morții la Egipteni). Egiptul a omologat niște blindate 4x4 pe care au dorit să le doteze cu turele ultraperformante, cu aparatură de vedere-ochire și cu o armă de 12.7 mm”, ne-a precizat Viorel Manole.

Proptica a făcut o primă livrare a acestui contract care a fost foarte apreciată iar pe perioada expoziției s-au finalizat testele pentru lotul II.

„Chiar și noi am fost foarte surprinși pentru că la tragerile cu 12.7 mm și aparatura Pro Optica s-a ajuns la 1.5 km punct ochit, mult peste range-ul respectivului tip de muniție”, a mai adăugat directorul Patromil.

Faptul că blindatele 4x4 egiptene vor fi dotate cu turelă telecomandată Anubis livrate de compania românească Pro Optica e un succes al industriei de apărare din România, dar au fost și lucruri mai puțin plăcute în timpul expoziției.

 

Nu totul a fost roz. Romarm nu a onorat două contracte importante către Egipt, lucru care a stârnit nemulțumiri la Cairo

 

Reprezentanții delegației ne-au precizat că au fost nevoiți să schimbe strategia după ce Romarm nu a onorat către Egipt un contract important pentru export de muniție, fapt care a stârnit nemulțumiri la Cairo.

„Inițial noi am vrut să mergem (n.a. - în Egipt) cu un antreprenor general de stat iar restul industriei private să fim în spatele acestuia. Am încercat să facem acest lucru anul trecut cu Romarm. Din nefericire au semnat două contracte pe care nu le-au onorat. Acest lucru ne-a adus probleme și ne-a determinat să schimbăm strategia. Noi aveam experiența aceasta din trecut în care nu de puține ori Romarm și Romtehnica se concurau în exterior”, a precizat Viorel Manole.

„Lucrul acesta a deranjat clientul”, a adăugat directorul Patromil care spune că e vorba de contracte de muniție care ar fi trebuit fabricată la Plopeni, contracte care din nefericire nici în momentul de față nu pot fi onorate către partenerii noștri egipteni.

„Contractul neonorat a ridicat probleme mari inclusiv la nivelul atașaților militari. Noi am schimbat strategia și am convenit cu Romtehnica să mergem cu ei ca antreprenor general și ne-am regrupat”, a conchis acesta.

CITEȘTE ȘI: F-16 norvegiene ajung în România anul viitor. Din 2024 vor fi în sfârșit scoase din serviciul de luptă MiG-21 LanceR

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel