În cursul zilei de ieri, notează publicația franceză Opex360, colonelul Pascal Ianni, purtător de cuvânt al Armatei Franței, a confirmat că Algeria a interzis avioanelor militare franceze să îi survoleze spațiul aerian.
„În această dimineață am aflat că algerienii au închis spațiul aerian pentru avioanele militare franceze”, a precizat purtătorul de cuvânt al Armatei Franței, pentru AFP, citat de sursa menționată. „Această decizie nu afectează operațiunile sau misiunile din Sahel”, a dat asigurări oficialul francez.
El a subliniat faptul că Algerul nu a trimis nicio notificare oficială Parisului.
Două avioane militare de transport ale Franței nu au putut efectua zborurile ca urmare a acestei decizii.
În pofida asigurărilor pe care le-a oferit Armata Franței, sursa citată precizează că decizia Algeriei îngreunează misiunea Franței în Mali. Traversarea spațiului aerian al Algeriei, e cea mai scurtă rută aeriană dinspre Franța spre Mali.
De semnalat că președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că operațiunea militară franceză "Barkhane" de combatere a extremiștilor din regiunea Sahel din Africa, la care participă în prezent peste 5.000 mii de militari francezi, se va încheia în "primul trimestru al anului 2022".
Înainte de a lua această decizie, Algeria și-a rechemat ambasadorul de la Paris pentru consultări
Algeria a anunţat sâmbătă "rechemarea imediată pentru consultări" a ambasadorului său la Paris.
Decizia a venit ca urmare a declarațiilor preşedintelui francez Emmanuel Macron care a vorbit despre un "sistem politico-militar" aflat la putere la Alger.
Tensiunile dintre Algeria și Franța au început încă de săptămâna trecută după ce ambasadorul francez François Gouyette a fost convocat la Ministerul algerian de Externe pentru a fi notificat cu privire la un protest oficial după decizia Parisului de a reduce la jumătate numărul vizelor acordate algerienilor care doresc să călătorească în Franţa.
Algeria este o fostă colonie franceză. În 1954, Frontul de Eliberare Națională (FLN) a pornit Războiul Algerian de Independență. A fost un război de gherilă iar după aproape un deceniu de lupte urbane și rurale, algerienii au reușit să-i învingă pe francezi în 1962.
Președintele Emmanuel Macron a fost în centrul unui moment controversat în 2017 când în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, în timpul unei vizite în Algeria, a precizat că istoria Franței în Algeria a fost o „crimă împotriva umanității”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News