Algeria a interzis avioanelor militare franceze să îi survoleze spațiul aerian. Tensiunile dintre Alger și Paris escaladează

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avion fracez de luptă de tip Rafale. Foto: Dassault Aviation
Avion fracez de luptă de tip Rafale. Foto: Dassault Aviation

Algeria a interzis avioanelor militare franceze să îi survoleze spațiul aerian. Decizia fost confirmată de Armata Franței, care a dat asigurări că operațiunea militară franceză "Barkhane" de combatere a extremiștilor din regiunea Sahel din Africa, nu va fi afectată.

În cursul zilei de ieri, notează publicația franceză Opex360, colonelul Pascal Ianni, purtător de cuvânt al Armatei Franței, a confirmat că Algeria a interzis avioanelor militare franceze să îi survoleze spațiul aerian.

„În această dimineață am aflat că algerienii au închis spațiul aerian pentru avioanele militare franceze”, a precizat purtătorul de cuvânt al Armatei Franței, pentru AFP, citat de sursa menționată. „Această decizie nu afectează operațiunile sau misiunile din Sahel”, a dat asigurări oficialul francez.

El a subliniat faptul că Algerul nu a trimis nicio notificare oficială Parisului.

Două avioane militare de transport ale Franței nu au putut efectua zborurile ca urmare a acestei decizii.

În pofida asigurărilor pe care le-a oferit Armata Franței, sursa citată precizează că decizia Algeriei îngreunează misiunea Franței în Mali. Traversarea spațiului aerian al Algeriei, e cea mai scurtă rută aeriană dinspre Franța spre Mali.

1. -imagine fara descriere- (algeria_38226100.jpg)

De semnalat că președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că operațiunea militară franceză "Barkhane" de combatere a extremiștilor din regiunea Sahel din Africa, la care participă în prezent peste 5.000 mii de militari francezi, se va încheia în "primul trimestru al anului 2022".

 

Înainte de a lua această decizie, Algeria și-a rechemat ambasadorul de la Paris pentru consultări

 

Algeria a anunţat sâmbătă "rechemarea imediată pentru consultări" a ambasadorului său la Paris.

Decizia a venit ca urmare a declarațiilor preşedintelui francez Emmanuel Macron care a vorbit despre un "sistem politico-militar" aflat la putere la Alger.

Tensiunile dintre Algeria și Franța au început încă de săptămâna trecută după ce ambasadorul francez François Gouyette a fost convocat la Ministerul algerian de Externe pentru a fi notificat cu privire la un protest oficial după decizia Parisului de a reduce la jumătate numărul vizelor acordate algerienilor care doresc să călătorească în Franţa.

Algeria este o fostă colonie franceză. În 1954, Frontul de Eliberare Națională (FLN) a pornit Războiul Algerian de Independență. A fost un război de gherilă iar după aproape un deceniu de lupte urbane și rurale, algerienii au reușit să-i învingă pe francezi în 1962.

Președintele Emmanuel Macron a fost în centrul unui moment controversat în 2017 când în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, în timpul unei vizite în Algeria, a precizat că istoria Franței în Algeria a fost o „crimă împotriva umanității”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel