Al doilea acord Rafale înseamnă pentru Egipt mai mult decât extinderea unei forțe aeriene deja solide

Nicolae Iordan |
Data publicării:

După cum se știe,armata egipteană a anunțat pe 4 mai 2021 semnarea unui contract pentru importul a 30 de avioane de luptă franceze Rafale, care urmează să fie finanțat printr-un împrumut cu o durată minimă de 10 ani.

Site-ul de anchetă "Disclose" a dezvăluit că tranzacția se ridică la 3,75 miliarde de euro și include echipamente în valoare de încă 200 de milioane de euro.

Noul acord, care se așteaptă să fie materializat între 2024 și 2026, va crește numărul avioanelor de luptă Rafale care vor purta însemnele egiptene la 54, după o tranzacție similară în anul 2015 care a inclus 24 de aparate, plasând Egiptul pe locul doi cu cea mai mare flotă din lume cu acest model, după Franța.

Acordul a fost criticat pentru viabilitatea sa militară ținând cont de uriașul arsenal pe care Egiptul l-a acumulat în ultimii ani, prin tranzacții majore cu arme cu țări precum Franța, Statele Unite, Rusia, Germania și Italia și pe fondul împrumuturilor care epuizează deja economia egipteană aflată în criză.

 

Rafale vizează în mod direct dreptul la apa Nilului

 

Unii observatori locali consideră că acordul se va reflecta asupra intereselor de securitate națională și va sprijini capacitățile forțelor armate, în lumina crizelor regionale, printre care se numără impasul privind barajul renascentist etiopian și avertismentele cu privire la un conflict armat odată cu apropierea celei de-a doua umpleri cu apă a acestuia.

Consilierul la Academia Militară Nasser, general-maior în retragere Adel Al-Omda, a confirmat că acordul reprezintă un plus și o nouă forță de lovire, indicând că acesta este un mesaj adresat profesional și cu forță celor interesați că Egiptul are libertatea de a lua decizia potrivită pentru protejarea securității sale naționale.

Al-Omda s-a referit la acordul și avertismentele președintelui Al Sisi de la sfârșitul lunii martie 2021, când acesta a subliniat că "încălcarea dreptului țării sale la apă este o linie roșie", declarații care, pentru prima dată, au purtat tonul unei amenințări oficiale îndreptate asupra Etiopiei.

De asemenea, generalul de brigadă în retragere Samir Ragheb Al-Kheit a declarat că avioanele Rafale "asigură Egiptului o descurajare militară în dosarul Barajului Renașterii", deși țara sa deținea și înaintea acestui acord forțe care i-ar asigura superioritatea în cazul în care ar recurge la opțiunea militară.

"Nu vom primi noile avioane în următoarele două luni, timp în care am putem asista la acțiuni militare dacă Egiptul va decide să întreprindă acest pas", a precizat acesta deși se îndoiește că Egiptul va direcționa o lovitură militară asupra barajului etiopian. În opinia sa, avioanele Rafale sunt capabile să efectueze atacuri precise și să distrugă barajul dacă Egiptul va recurge la această opțiune, subliniind că "aeronavele pot parcurge distanțe suficiente fără a recurge la bazele aeriene sudaneze".

 

Diversificarea armamentului pentru menținerea libertății de acțiune

 

Al-Omda a declarat că "acordul Rafale vine în contextul diversificării surselor de armament, astfel încât Egiptul să nu fie presat de nimeni și să se bazeze în relațiile cu ceilalți pe capacități și posibilități de luptă depline și o viziune politică și diplomatică activă, în lumina marilor schimbări din regiune".

Safwat al-Zayyat, un alt expert militar și general de brigadă în retragere, a declarat că Statele Unite ale Americii au lucrat în urmă cu zeci de ani pentru a monopoliza armamentele egiptene și a împiedica țara sa să dețină arme capabile să opereze în afara frontierelor statului, din motive reprezentate de asigurarea supremației aeriene israeliene și limitarea rolului egiptean.

Al-Zayat a explicat că Egiptul a simțit recent pericolele și crizele cu care se confruntă securitatea națională, care necesită abordarea unor obiective aflate departe de granițele țării, inclusiv Barajul Renașterii. Expertul militar a afirmat că țara sa “a asistat recent la o activitate accelerată de diversificare a surselor de armament, precum avioanele de luptă Rafale și Sukhoi-35. Sukhoi este mai bun decât Rafale și este clasificat ca avion greu de luptă și mai fezabil din punct de vedere tehnic în acțiune pe distanțe lungi, dar problema sa este numărul foarte mic, în timp ce Rafale este descris ca avion mediu de luptă".

 

Israelul râmâne protejat

 

Al-Zayyat a subliniat că și la primul acord Rafale, Washingtonul a interzis anumite tipuri de muniții, cum ar fi racheta SCALP EG concepută pentru a distruge fortificațiile, centrele de comandă și comunicații, bazele aeriene, depozitele de arme și muniții, poduri și porturi ale inamicului.

Revista franceză "Le Point" a relatat că noile aeronave care vor fi livrate Egiptului vor fi "F3-R", versiunea cea mai avansată aflată în prezent în serviciul Forțelor Aeriene franceze. Avioanele "F3-R" din dotarea armatei franceze vor fi înlocuite în 2024 și 2025 cu versiunea "F-4", ceea ce înseamnă că Egiptul nu va deține cea mai avansată variantă.

Revista franceză a clarificat că aeronavele nu vor fi echipate cu rachete "Meteor" (aer-aer), care sunt o componentă crucială a modelului "F3-R", cu o autonomie de peste 150 km, care permite să distrugă majoritatea avioanelor din Orientul Mijlociu și Africa, cu excepția avioanelor americane F-35 din dotarea Israelului.

Abdullah Al-Ashaal, profesor de drept internațional și fost adjunct al ministrului de externe, a declarat că regimul de la Cairo caută sprijin pentru prietenia sa cu Franța și satisfacția comandanților armatei egiptene. "Concentrarea asupra cheltuielilor militare din Egipt - atât din punct de vedere economic, cât și militar - a devenit de neînțeles, deoarece sistemul nu dă explicații și consideră că secretul este important, astfel încât logica regimului este să revendice interesul națiunii atât timp cât este gardianul ei", a declarat acesta pentru Al-Jazeera Net.

 

Acordul excede interesele militare directe ale Egiptului

 

Fostul diplomat apreciază că pot exista unele justificări privind acordul, dar nu că au nicio explicație științifică, indicând că ar putea fi legate de "comisioane și apropieri cu Franța și întărirea armatei cu toate armele sale".

Al-Ashaal a precizat că recentele acorduri egiptene cu arme s-au făcut cu binecuvântarea Israelului, subliniind că prim-ministrul Benjamin Netanyahu este judecat pentru facilitarea obținerii de nave din Germania pentru marina egipteană.

Jurnalistul egiptean Yahya Ghanem consideră că la nivelul conducerii egiptene pare să existe și o altă viziune privind utilizarea acestor avioane, în scopuri și proiecte regionale, și nu neapărat în interesul național direct al Egiptului reprezentat de fluviul Nil. Ghanem a afirmat că marile puteri încearcă să devieze transportul de petrol din Golful Persic către Marea Roșie, departe de raza de foc a Iranului, iar conducerea egipteană aspiră să joace un rol regional în acest sens.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel