AIEA a efectuat o nouă verificare la Centrala nucleară Zaporojie. Deși nu a avut acces pe acoperișurile reactoarelor, Agenția evită deocamdată să sune alarma

Cătălin Costea |
Data publicării:
Centrala de la Zaporijia / Sursa foto: Ralf1969, Wikimedia Commons
Centrala de la Zaporijia / Sursa foto: Ralf1969, Wikimedia Commons

În perioada 5-6 iulie, echipe de monitorizare din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au vizitat mai multe sectoare ale centralei nucleare Zaporojie aflată sub controlul forțelor ruse, după cum a declarat șeful organizației, Rafael Grossi, într-o conferință de presă susținută pe 7 iulie în Japonia.

Șeful AIEA a precizat că, deși agenția a inspectat centrala în ultimele săptămâni, în urma intensificării acuzațiilor reciproce din ultimele zile, a cerut miercuri 5 iulie acces suplimentar în incinta centralei.

“În contextul în care tensiunile se accentuează în această zonă, experții noștri trebuie să aibă acces pentru a verifica situația pe teren”, a declarat Grossi.

Până în prezent  AIEA nu au făcut publice constatările din ultimele două zile, însă foarte probabil dacă ar fi observat modificări față de situația înregistrată în săptămânile anterioare ar fi avut loc o informare operativă sau chiar o alertare regională.

Delegația AIEA a solicitat să viziteze și acoperișurile reactoarelor nucleare, însă cererea nu a fost până în prezent acceptată de Rusia.

Pe 4 iulie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că pe acoperișurile reactoarelor 3 și 4 ale centralei au fost instalate de către ocupanții ruși obiect asemănătoare unor dispozitive explozive.

Informarea a venit la două săptămâni după ce președintele Volodimir Zelenski și șeful GUR, Kirilo Budanov au anunțat în tandem că Rusia a înțesat centrala cu explozibili și că este pregătită să comită oricând un act de terorism nuclear.

Temerile au fost accentuate atunci când Renat Karchaa, reprezentantul agenției de stat ruse pentru energie nucleară Rosatom, a acuzat Kievul că plănuiește propriul atac asupra centralei, vehiculând mai multe teorii despre atacuri cu rachete, drone sau o bombă murdară ucraineană.

Cu cinci dintre cele șase reactoare de la centrală aflate în prezent în modul de oprire la rece și unul în oprire la cald, amenințarea unui dezastru nuclear brusc, cauzat de dispozitive explozive convenționale este scăzută, a susținut și savantul ucrainean Mark Zhelezniak.

Totuși, autoritățile ucrainene din zonele apropiate au început exerciții și planuri de evacuare pentru rezidenții din zonele din jurul fabricii, în pregătirea unui astfel de incident.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel