Administrația Trump schimbă tonul față Moscova: Rusia criticată aspru în Consiliul de Securitate al ONU

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour

În timp ce Rusia arată reticență față de planul de pace al SUA privind răboiul ruso-ucrainean, Washingtonul începe să schimbe tonul față de Moscova, demonstrând încă o dată puternica versatilitate a politicii externe americane în epoca Trump.

Statele Unite au lansat, miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, o critică aspră la adresa Rusiei pentru sprijinul acordat Coreei de Nord prin blocarea implementării sancțiunilor ONU la adresa Phenianului.

Mai mulți membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv SUA și Coreea de Sud, au convocat, miercuri, o reuniune în „pofida veto-ului Rusiei”, pentru a se asigura că statele membre sunt „conștiente de încălcările sancțiunilor și de activitatea de evaziune” care generează venituri pentru armele de distrugere în masă „ilegale” ale Coreei de Nord și „programele de rachete balistice,” a declarat ambasadorul interimar al SUA la ONU, Dorothy Shea.

Oficialul SUA a precizat că, de la sfârșitul anului 2023, Coreea de Nord (RPDC) a transferat Rusiei peste 24.000 de containere cu muniții și materiale conexe, precum și peste 100 de rachete balistice, pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei.

Având în vedere dovezile prezentate, este „clar” că Rusia „obstrucționează în mod cinic implementarea sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord pentru a evita criticile aduse propriilor încălcări”, a declarat Dorothy Shea.

„RPDC continuă să încalce în mod nerușinat rezoluțiile Consiliului prin exportul de cărbune și minereu de fier către China, obținând venituri care finanțează direct programele sale ilegale de arme de distrugere în masă și rachete balistice”, a continuat Shea.

Ambasadorul Coreei de Sud, Joonkook Hwang, a susținut poziția exprimată de reprezentantul SUA. Hwang a denunțat „cooperarea militară ilegală dintre Rusia și Coreea de Nord”, spunând că aceasta „a subminat grav regimul de sancțiuni al Consiliului de Securitate asupra Coreei de Nord și amenință pacea și securitatea regională și globală”.

Reamintim că în martie 2024, Rusia a pus capăt efectiv sistemului de monitorizare a respectării sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord, prin intermediul dreptului său de veto în Consiliul de Securitate al ONU. Comisia responsabilă de acest lucru nu mai există.

Coreea de Nord este supusă sancțiunilor ONU din 2006 din cauza programelor sale de înarmare. Aceste sancțiuni au fost înăsprite în 2017 și nu sunt limitate în timp. De atunci însă, Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să găsească o poziție comună cu privire la Coreea de Nord, deoarece, China și Rusia, membrii permanenți ai Consiliului de Securitate susțin Phenianul.

Beijingul și Moscova au respins o rezoluție planificată pentru 2022 care impunea noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord din cauza testelor cu rachete în curs de desfășurare.

Consiliul de Securitate al ONU este alcătuit din 15 state – cei cinci membri permanenți (China, Franța, Marea Britanie, Rusia și SUA), precum și zece membri nepermanenți, aleși pentru mandate de doi ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel