Aderarea Suediei la NATO nu este sigură din cauza arderii Coranului, spune Erdogan

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Turcia, pagina de facebook a lui Viktor Orban
Turcia, pagina de facebook a lui Viktor Orban

Suedia nu este sigură că parlamentul turc îi va aproba intrarea în Alianța Nord-Atlantică din cauza cazurilor de ardere a Coranului. 

Așa cum era de anticipat, Turcia temporizează și nu își pune semnătura pe Tratatul privind aderarea Suediei la NATO.

Decizia a președintelui tuc folosește unei singure părți - Rusia - și ține în șah ultimul stat scandinav non-NATO, care nu poate furniza Ucrainei echipament militare critice pentru propria-i securitate (cum ar fi avioanele Gripen).

După ce, inițial, a blocat intrarea Suediei în NATO exclusiv pentru că lupta împotriva terorismului era insuficientă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, un magistral negociator, a găsit acum un alt motiv pentru amânare: arderea Coranului, declarând că acest lucru va afecta șansele Suediei de aderare. „Nu putem ști cât vor dura dezbaterile din plenul parlamentului sau din comisii și nici când va fi aprobată”, a spus Erdogan luni.

Ankara amână ratificarea suediei, similar cu Budapesta. După vizita sa în Ungaria, Erdogan a adăugat că nu poate să estimeze cât timp va dura ratificarea cererii suedeze în parlament.

Potrivit lui Erdogan, autoritățile suedeze trebuie să se concentreze asupra a ceea ce se întâmplă pe „străzile din Stockholm”. El se referea la mai multe cazuri de ardere sau distrugere a Coranului la evenimentele de protest din capitala Suediei. „Dacă nu au grijă de străzile lor, dacă aceste atacuri asupra lucrurilor pe care le considerăm sacre continuă, atunci nu ar trebui să fie dezamăgiți”, a spus Erdogan, potrivit ziarului Hürriyet.

În marja summitului NATO de la Vilnius din iulie, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a anunțat că Erdogan va înainta parlamentului cât mai curând posibil cererea Suediei de a adera la blocul militar și că va cere aprobarea acestuia. În același timp, Erdogan nu a comentat după întâlnire, la care, pe lângă Stoltenberg, a participat și premierul suedez Ulf Kristersson.

Votează doar în octombrie

După vacanța de vară, parlamentul turc se va întruni din nou în octombrie, când, potrivit declarațiilor anterioare ale oficialilor turci, ar trebui să înceapă să se ocupe și de ratificarea cererii Suediei de aderare la NATO. Potrivit lui Erdogan, negocierea documentului este pe deplin în mâinile parlamentului. „Nu putem ști cât vor dura dezbaterile din plenul parlamentului sau din comisii și nici când va fi aprobată”, a spus Erdogan luni.

Totuși, în alte cazuri, procedurile parlamentului turc au putut fi relativ rapide. Astfel, cererea de aderare a Finlandei, pe care NATO a primit-o împreună cu cea a Suediei, a fost aprobată de parlamentul turc la două săptămâni după ce Erdogan a anunțat că o va depune parlamentarilor. 

Premierul ungar Viktor Orbán și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au mers împreună la Campionatele Mondiale de atletism care se desfășoară în prezent la Budapesta.

 

Este vorba în principal despre kurzi

 

Solicitarea Finlandei a fost aprobată de parlament chiar înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din mai din Turcia. La acel moment, atât partidele la guvernare, cât și opoziția au susținut ratificarea. Dar acum politicienii atât din taberele guvernamentale, cât și din opoziție explică clar că nu le place intrarea Suediei în Alianță. În același timp, Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) al lui Erdogan nu are majoritate în parlament și, astfel, va avea nevoie de voturile aliatului său, partidul naționalist MHP.

Turcia a blocat intrarea Suediei în NATO de mai bine de un an. Inițial, Ankara a susținut că Stockholm luptă insuficient cu terorismul, în special cu grupurile pe care Turcia le consideră teroriste. 

Acestea  includ, de exemplu, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și, de asemenea, miliția YPG siriană, care a primit sprijin din partea Occidentului pentru lupta împotriva organizației teroriste Statul Islamic (IS). Îmbunătățirea luptei împotriva terorismului a fost legată, de exemplu, de memorandumul pe care Turcia l-a semnat cu Finlanda și Suedia anul trecut. Stockholm a înăsprit de atunci legislația antiteroră și se spune că a răspuns suficient rezervelor Turciei în acest domeniu.

Dar și Ungaria „întârzie”. Guvernul premierului Viktor Orbán a amânat anterior votul anunțat privind intrarea Suediei în NATO de mai multe ori, deși membrii cabinetului spun că susțin aderarea țării nordice la Alianță.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel