Cui a folosit opoziția Turciei și Ungariei pentru aderarea Suediei la NATO: Gripen nu poate fi transferat în Ucraina dacă aderarea la Alianță nu se concretizează

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Dacă ne mai întrebam cui a folosit blocarea Suediei pe drumul său spre aderarea la NATO, iată că primim o confirmare direct de la premierul suedez Ulf Kristersson.

Aeronavele JAS 39 Gripen ar fi fost de un real ajutor Ucrainei, dar oficialii suedezi se văd nevoiți să amâne un răspuns pozitiv la solicitările repetate venite din partea Kievului.

Prim-ministrul Ulf Kristersson a explicat de ce Suedia nu trimite avioane suedeze JAS 39 Gripen în Ucraina: ”Trebuie să ne putem apăra singuri, având în vedere că nu suntem încă stat NATO”, a subliniat Kristersson.

Avion Gripen - S.C. Air National Guard (Foto: U.S. Navy,  John M. Hageman), flickr

Practic, transferul avioanelor de luptă suedeze JAS 39 Gripen în Ucraina nu este încă planificat, întrucât Suedia are nevoie de aceste avioane pentru propria apărare, deoarece procesul de aderare la NATO nu a fost încă finalizat din cauza opoziției Turciei și Ungariei. Acum, chiar dacă Erdogan a declarat că este de acord cu intrarea Suediei în NATO, formalizarea accesului țării nordice în Alianță este blocat. 

(U.S. Navy Photo by Chief Mass Communication Specialist John M. Hageman

Potrivit The Guardian, care citează televiziunea suedeză TV4, premierul suedez Ulf Kristersson nu a exclus posibilitatea unor astfel de livrări în viitor, după ce țara sa va scăpa de blocajul Turciei și Ungariei în privința aderării la NATO.

"Vom face tot posibilul să îi sprijinim  (pe ucrainenin.r.) și cu aeronave. Dar deocamdată nu ne putem lua noi obligații în privința furnizării de aeronave suedeze în Ucraina", a spus el.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO încă din 2022, iar Finlanda a devenit membră a Alianței în aprilie 2023. În același timp, cererea Suediei nu a fost încă ratificată de două țări - Turcia și Ungaria. Liderii celor două state, Erdogan și Viktor Orban, nu se grăbesc să solicite Parlamentelor să aprobe aderarea Suediei la NATO. Cel mai probabil, ratificările tratatului de aderare vor avea loc abia la toamnă.

 

Avioane Gripen

În februarie 2023,  Suedia a primit o solicitare din partea Ucrainei de a transfera avioane Gripen de fabricație suedeză, dar a declarat că nu e încă pregătită să-i transfere.

Pe 19 august, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite în Suedia, a cerut din nou transferul avioanelor de luptă Gripen. În același timp, el a menționat că piloții ucraineni mai experimentați au început deja instrucția în Suedia. 

Gripen este un avion de luptă multirol suedez de a patra generație. A fost proiectat și fabricat de Saab. Potrivit unor surse deschise, costul unei astfel de aeronave variază între 40 și 60 de milioane de dolari. Costul pentru varianta cea mai modernă de Gripen depășește 100 de milioane de dolari. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel