Acord de securitate între Egipt, Somalia și Eritreea pe fondul tensiunilor cu Etiopia

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Egiptul, Eritreea și Somalia au anunțat joi într-o declarație comună că șefii celor trei țări au convenit să intensifice cooperarea pentru a "permite Armatei Naționale Federale Somaleze să se confrunte cu terorismul în toate formele sale și să-și protejeze frontierele terestre și maritime".

Acordul de securitate poate reprezenta o sursă de neplăcere pentru Addis Abeba, care are mii de soldați în Somalia vecină care participă la confruntarea rebelilor legați de Al-Qaeda, dar este în contradicție cu Mogadiscio din cauza planului etiopian de a înființa un port în regiune separatistă  Somaliland.

Acest acord vine la încheierea unei vizite efectuate de președintele somalez Hassan Sheikh Mohamud și omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi în Eritreea, în lumina tensiunii dintre Somalia și vecina sa Etiopia și acuzațiile reciproce de escaladare în regiunea Cornului Africii.

Președinția egipteană a declarat într-un comunicat anterior că Sisi, al cărui guvern sprijină Somalia împotriva Etiopiei, va merge în Eritreea pentru a ajuta "la stabilirea stabilității și securității în Cornul Africii și Marea Roșie".

Ministerul Informațiilor din Eritreea a anunțat că Mahmoud a sosit în Asmara miercuri seară pentru o vizită de trei zile, la invitația omologul său eritrean, Isaias Afwerki.

Relațiile tensionate din punct de vedere istoric dintre Somalia și Etiopia s-au deteriorat de la anunțul de la 1 ianuarie a semnării unui memorandum de înțelegere între Addis Abeba și regiunea separatistă Somaliland, pe care Mogadiscio l-a denunțat și descris drept un atac la suveranitatea sa.

Memorandumul prevede închirierea a 20 de kilometri din coasta Somalilandului Etiopiei fără ieșire la mare pentru o perioadă de 50 de ani. Somaliland și-a declarat independența în mod unilateral în 1991. Somalia a răspuns prin întărirea relațiilor cu Egiptul.

Din ianuarie, Mogadiscio și-a consolidat relațiile cu Cairo, rivalul Etiopiei, care se opune în mod deosebit uriașului baraj hidroelectric construit de Addis Abeba pe râul Nil. Cooperarea a luat o turnură militară odată cu semnarea, pe 14 august, a unui acord de apărare, al cărui conținut nu a fost dezvăluit.

Cairo a livrat Somaliei un transport mare de diferite arme, precum tunuri antiaeriene și artilerie, ca parte a acordului de securitate dintre cele două țări, considerat de Addis Abeba o amenințare.

Guvernul somalez a apărat acordul, descriindu-l ca fiind similar cu parteneriatele existente cu Statele Unite, Turcia, Uniunea Europeană și statele din Golf.

Consilierul pentru securitate națională somaleză, Hussein Sheikh, a subliniat că "Forțele egiptene pot participa la Misiunea Uniunii Africane de Sprijin pentru Stabilizarea Somaliei (AUSSOM), care este programată să înlocuiască Misiunea de Tranziție a Uniunii Africane în Somalia (ATMIS) până în ianuarie 2025.

El a declarat că decizia privind participarea forțelor egiptene la această operațiune revine exclusiv guvernului federal somalez. Atât Egiptul, cât și Djibouti s-au oferit să contribuie la noua misiune de menținere a păcii a Uniunii Africane, pe care Somalia a salutat-o ​​ca parte a eforturilor sale de a atinge stabilitatea în țară.

Relațiile dintre Etiopia și Eritreea s-au deteriorat și mai mult recent, în ciuda sprijinului acordat de Asmara forțelor guvernamentale etiopiene în conflictul cu rebelii din Tigray între 2020 și 2022.

Luna trecută, Ethiopian Airlines a anunțat suspendarea zborurilor sale către Asmara din cauza condițiilor de operare dificile.

Isaias Afwerki a condus Eritreea, supranumită Coreea de Nord a Africii, cu o mână de fier de când țara și-a declarat independența față de Etiopia în 1993, după trei decenii de război.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel